dimecres, 14 de gener del 2009

El candidat Ramon Tremosa.



Mai una elecció de candidat per a les Europees, unes eleccions que a Catalunya i en general arreu provoquen escassa expectació, mai havia provocat cap reacció similar a Catalunya. I ha descol·locat a molta gent i sols cal llegir les reaccions de PSC, ERC i C's.

Primerament: Perquè no entrava a les travesses, tot i que alguns mitjans ja havien especulat que CiU buscava un 3r candidat de perfil acadèmic i en Ramon Tremosa el té, és mediatic i té prestigi acadèmic i social. També representa la imatge del liberal de perfil europeu tan diferent dels "liberals espanyols".
Segon: En Ramon Tremosa no és militant. I trenca amb la seva independència els esquemes de la partidocràcia catalana, però què és habitual en països de llarga tradició democràtica. A França mateix en Sarkozy a escollit a Socialistes pel seu gabinet.
Tercer: En Ramon Tremosa és el primer candidat indiscutiblement Sobiranista que la formació presenta com a cap de llista a unes eleccions.
Quart: Té un discurs docent i entenedor.
Cinqué: A nivell intern ha demostrat el lideratge d'Artur Mas que ha aconseguit evitar el conflicte derivat de l'elecció entre dos candidats antitètics en el camp nacional: Ignasi Guardans, un home capaç i defensor de les tesis autonomistes, que per molts votants de CiU és anacrònica i Alfons López Tena ex vocal del CGPJ i referent de l'independentisme català però vist com a Tal·libà per alguns sectors moderats. Amb un candidat què es satisfactori pels dos cors de CiU. I reforça la Casa Gran i la seva imatge de seriositat del seu Projecte.

Per acabar afegeixo una entrevista feta a l'avui.
Entrevista a Ramon Tremosa, candidat de CiU a les eleccions europees
"Vaig a la trinxera per moure el vot passota"

Noemí Iglesias · Avui · 13/1/2009


El candidat de CiU a les eleccions europees, l'economista Ramon Tremosa (Barcelona, 1965), va ser ahir a Manresa per fer una master class als alumnes de la Fundació Universitària del Bages sobre les oportunitats de l'economia catalana al segle XXI. Coses de la vida, el darrer gran mestre a impartir una classe magistral en aquest centre, al desembre, va ser l'actual eurodiputat de CiU, Ignasi Guardans, que llavors es posava a disposició de CDC per repetir l'experiència europea. Però el caràcter outsider de Tremosa, el seu perfil sobiranista i el seu treball acadèmic han estat els aspectes que han propiciat el canvi de cap de cartell nacionalista. Estava fent Reis a la Ribagorça amb la família i el dia 7 a la nit va rebre la trucada d'Artur Mas. Li va donar el sí en quatre dies.

Només una proposta i ja es va decidir a ser el candidat de CiU?

La del dia 7 va ser la primera conversa. I avui [dilluns] a primera hora he confirmat que acceptava l'oferiment. En els últims mesos amb tothom qui m'ha trucat hi he anat a parlar. Han estat consellers, ha estat Josep Antoni Duran i Lleida i ha estat Joan Puigcercós. Sempre he tingut aquesta política. Amb Artur Mas hem parlat aquests dies molt d'economia.

Què li interessa de la política que es fa a Europa?

La comissió de Transport de la Unió Europea és molt important: hi està penjant el tren de mercaderies del País Valencià i Catalunya, que és clau per al futur. I no està clar que la revisió de les prioritats de la Unió Europea confirmi aquest eix perquè l'Estat espanyol no el vol. Això sol ja justifica per a mi que vagi a Brussel·les a fer soroll o a intentar fer alguna cosa perquè aquest projecte surti. Catalunya pot ser una porta econòmica d'Europa, aquest ha de ser un dels nostres objectius.

Per què entra en política?

Fa cinc anys que escric llibres i articles i que vaig a la televisió i a la ràdio perquè em preocupen coses que no funcionen: sobretot el finançament autonòmic i les infraestructures. I des de fa temps molta gent em preguntava quan em presentava a unes eleccions. I altra gent em deia que és molt còmode disparar des d'una torre de vidre com és la universitat. Mas m'ha fet una oferta que m'ha semblat temptadora i l'he acceptada. El més còmode per a mi era anar-me'n a la London School of Economics de Londres, amb la dona i els nens. El 8 de desembre vaig tancar un contracte de lloguer per sis mesos per anar-hi a fer un treball de recerca.

Vostè va ser crític amb la negociació de l'Estatut. Per què ara ha passat a ser candidat de CiU?

Els meus últims llibres són sobre les oportunitats de l'economia catalana al segle XXI. Els he regalat a cada partit. Hi ha un alcalde d'Iniciativa que em diu "de conya els teus llibres per al debat intern que tenim sobre cap on va el país". Fantàstic, no ho hauria dit mai. Però en l'anàlisi econòmica i en sensibilitat empresarial hi ha una diferència bastant clara entre el que és Convergència i Unió i el que és el tripartit. En la percepció de la crisi, hi ha una distància evident. Jo vull baixar ara a la trinxera per mobilitzar el vot catalanista passiu i passota.

Per què?

Avui m'han explicat que el tripartit de l'Ajuntament de Manresa no veu clar un aeroport per al Bages. Si l'any 2009, el govern d'una ciutat de 80.000 habitants no veu clar el què és un aeroport d'un quilòmetre i mig, que ho deixin estar. De què es pensen que viurem a Catalunya quan fora de la zona euro hi ha països que van com una moto? Aquest any a la Xina es llicencien 2 milions d'economistes. Hi ha una ciutat a Flandes que es diu Ostent que va moure 100.000 tones en tràfic aeri l'any passat, més que el Prat.

Dóna per perduda la batalla del finançament?

Mentre no recaptem cap gran impost, no tenim cap poder de negociació. Això és el federalisme fiscal a Estats Units, a Alemanya, a Canadà, a Austràlia, a Navarra i al País Basc. Un govern regional només té força si té la recaptació dels grans impostos a la butxaca i negocia la quota. Si no, no hi ha res a pelar, mani la dreta, mani l'esquerra, tinguis tripartit o tinguis Pujol, tinguis majoria absoluta o relativa, siguin simpàtics o antipàtics.

7 comentaris:

L'home del sac ha dit...

Doncs com ja he comentat al meu bloc un magnífic fitxatge!
Quin gol els heu clavat a ERC! Això gairebé és una OPA hostil.
Tot i això, encara m'agradaria més una candidatura unitària. En unes eleccions com aquestes era possible.

Josep (sl) ha dit...

No és cap OPA Hostil, és una opció de consens. CiU com a partit és molt complex, perquè per começar són 2 partits CDC i UDC de diferent tendència I fan frontera amb tot l'espai electoral català. Que van des de socialdemocràtes, liberals i cristianodemocrates a Conservadors. I en el camp nacional de independentistes (o gent que sense ser-ho votaria que sí en un referèndum) a Autonomistes. Hi havien 2 bons candidats en López Tena com a liberal i independentista i en Guardans autonomista.
En Mas ha fet un molt bon equilibri.

El problema de la candidatura unitària esta en què CiU ja la va oferir pel senat a les generals i ERC s'hi va negar.

Un indígena ha dit...

L'elecció d'en Tremosa és una molt bona notícia.

Noctas ha dit...

Tremosa em sembla un bon candidat., tot i discrepar amb Ciu Tremosa és molt vàlid., de fet votaré Ciu perquè el tripartit està destruint catalunya..saludus mestre!!!faré allò que diuen vot útil.

Josep (sl) ha dit...

Indigenes: Realment la elecció és òptima bàsicament per temes de economia i infraestructures, en López Tena ho és per temes Jurídics. La A7 és va fer a Espanya per imposició del World Banc perquè li concedís un crèdit. En Tremosa ja ho ha dit va a Europa per incidir i influir per les necessitats futures de Catalunya i els Països catalans, que pot ser perquè Espanya les Fagi calguí imposar-ho des de Brussel·les .

"La comissió de Transport de la Unió Europea és molt important: hi està penjant el tren de mercaderies del País Valencià i Catalunya, que és clau per al futur. I no està clar que la revisió de les prioritats de la Unió Europea confirmi aquest eix perquè l'Estat espanyol no el vol. Això sol ja justifica per a mi que vagi a Brussel·les a fer soroll o a intentar fer alguna cosa perquè aquest projecte surti. Catalunya pot ser una porta econòmica d'Europa, aquest ha de ser un dels nostres objectius."


Noctas: És un bon candidat. Tècnicament el que faràs un vot de càstig. A Europa CDC va pels liberals Europeus i CIU individualment no té molta capacitat d'influència. El vot útil és fa a un partit que té possibilitats reals de Guanyar o d'influir; al que votes per això tot no ser el teu partit habitual. Aquest seria el cas de les Catalanes i Espanyoles.

Anònim ha dit...

Ei, felicitats per la teva entrada al Singular. Aprofita-la.
Però, avisa'ls que no ets el Soulenc si no el Salouenc!! i de passada que arreglin el nom de la ClaraPsicologia, que li han posat Clapsicologia.

No es poden fer les coses tant ràpid i sense repassar.

Josep (sl) ha dit...

Al Singular? Ostres quina vergonya? Tant públic potencial espanta.