diumenge, 27 de setembre del 2009

Pujar l'IVA!? No, gràcies.




Ja sabem l'anunciada proposta d'increment de la recaptació fiscal del Govern Central i sent sincer crec què un increment de la pressió fiscal en forma de l'increment de l'IVA pot ser perjudicial per la recuperació.
L'actual part del "Gobierno" què esta gestionant la crisi domina la vessant política, amb altes dosis de populisme, però no l'econòmica i actua sota criteris no econòmics. Per això no segueixen les solucions econòmiques de manual. Les quals s'ha demostrat per assaig i error que funcionen. Per això tenen una obsessió per incrementar la despesa pública que ha portat el dèficit molt més enllà del què la UE permet.

No podem oblidar que la bombolla econòmica espanyola esclatà quan les famílies sobre-endeutades van tenir problemes de liquiditat i van haver de reduir el consum i un altre motor de l'economia espanyola(vegeu l'entrada del 16 de setembre). Bé doncs, sense haver solucionat la situació econòmica. Pujar ara o el 2010 els impostos si la crisi no ha desaparegut és l'equivalent a: un naufrag que intenta surar se li tira a sobre uns ploms i no un salvavides.

Sempre a pesar de la demagògia; no paga més qui més té si no qui menys
L'IVA no discrimina al igual que tot impost indirecte què grava una activitat o el consum d'un bé o servei, així, contràriament a la propaganda del govern no pagaran més "els què més tenen".
Si no tots, tinguis "més" o "menys".

Cap dels altres països importants de la UE ha fet el mateix camí què Espanya, tots han incrementat el dèficit reduint carregues fiscals. I ja han iniciat el procés de recuperació feblement.

Com sentència la FCO.
"Zapatero està atrapat en el bucle de la seva pròpia demagògia. Va afirmar solemnement que la crisi “no deixaria ningú a la cuneta”, va augmentar la despesa social i va disparar el dèficit. Ara, el dèficit s’ha de mitigar amb més impostos, amb el consegüent alentiment de l’activitat econòmica, el retard en la recuperació i l’augment de l’atur. El Govern espanyol ha dibuixat un cercle viciós letal, que pot descriure’s d’aquesta manera: atur-més despeses socials-més dèficit-més impostos-més atur. I el pitjor és que Espanya se situa ja a la cua de la recuperació que encapçalen França i Alemanya, i no s’intueix que Zapatero s’adoni de l’error ni que estigui disposat a canviar de rumb."

3 comentaris:

L'home del sac ha dit...

Ens volen acabar d'enfonsar amb els impostos. Hem d'abandonar aquest vaixell com més aviat millor!

Miquel ha dit...

A aquest ritme al final passarà el que va advertir en Sala i Martín: fotran fora Espanya de la U.E.
Ja veureu, llavors, quin riure.

Josep (sl) ha dit...

A veure en Rodríguez té un problema és catedràtic en dret constitucional, però no en economia.
Va fer unes hores amb Miguel Sebastian que li va explicar el funcionament de l'economia.
No és cap expert, per tant, no podem esperar solucions d'expert correctes ni ortodoxes, perquè no sap quina és l'ortodoxia.