dijous, 3 de setembre del 2009

Un toc d'alerta de Xavier Sala i Martin

"Espanya pot acabar expulsada de l'euro"

Xavier Sala i Martín, catedràtic d'economia de la Universitat de Colúmbia de Nova York, afirma que "Espanya s'ha endeutat molt. Pot acabar sent un problema per a Europa i que l'expulsin de l'euro". Sala i Martín afegeix que "els Estats Units estan sortint de la crisi. França i Alemanya ja n'han sortit, i a Espanya li queda una bona estona".

Prem aquí

Per Catalunya com a regió industrial i economia oberta internacionalment pot ser l'expulsió de l'Euro un cop realment dur i de conseqüències molt pitjors que la resta de l'Estat on l'economia s'ha basat en sistemes molt menys productius i on el sector exterior té molt menys pes. I ens tornaria vulnerables als "boicots patríoticos" que ens tenen acostumats des de les Espanyes.




8 comentaris:

Noctas ha dit...

No m'estranyaria gens. Vist aquest règim comunista que ens governa i que deixa a més de tres milions de persones a l'atur i que va donant ajudes com si això fos la ruleta de la fortuna no mereix gaire estar a la zona Euro. ¿Un problema per Catalunya? I tant que sí i mrescut perquè aquí hi ha els pitjors governants d'Espanya...saludus

L'home del sac ha dit...

Encara que sempre trobo molt interessants les seves opinions, em sembla que això és pràcticament impossible que passi.

Josep (sl) ha dit...

Noctas: És un risc de les Unions monetàries. I comencem perquè a més l'Euro no té al darrera una unitat fiscal i política federal.

La gestió de la crisi no a estat bona i té un cost. Per començar Espanya pot ser fortament sancionada pel seu dèficit.

Home del Sac: No es tant impossible la prestigiosa revista Forbes apunta en el mateix sentit. També i han cases d'apostes britàniques que donen a Espanya la probabilitat més alta de sortir de l'Euro.

Espanya té un gravíssim problema de competivitat comparable als altres PIGS de la unió Europea. I una manera de ser competitius ha estat devaluar la moneda, per poder fer això cal sortir de l'Euro.

Artur ha dit...

Ara per ara Sala Martin és un dels economistes més brillants del món, però com que és liberal, els governs actuals, socialistes, no li fan ni cas. Si manés el PP, tampoc li farien cas per catalanista independentista. El problema és que realment té raó: Espanya i Catalunya acabaran -acabarem- a la claveguera econòmica -o potser ja hi estem-.

L'home del sac ha dit...

En tot cas sortir de l'euro té unes altres conseqüències.
Jo crec que la crisi encara seria pitjor, entre altres coses, amb una moneda feble, amb la crisi encara s'enfonsaria més i estaríem pagant el petroli i totes les importacions a preu d'or.

L'home del sac ha dit...

Pel que sí que haurien de fer fora realment a Espanya de la UE és per falta de democràcia, això està clar.

Miquel ha dit...

Espanya s'està convertint en la riota de l'Europa avançada. Si a la "Constitució on no hi cap el dret a l'autodeterminació" li sumes el perill de ser explusats de la UE, tornaran els temps de les cavernes a la península...

Josep (sl) ha dit...

Hola veig que se'm ha girat feina.

Artur: Un dels principals problemes a Espanya (i Catalunya) és què mira molt més qui ho diu a què diu. I el què el què és diu és jutja segons qui ho ha dit.

Home del Sac: Espanya podria ser expulsada de la UE si deixes de ser una democràcia o l'exèrcit sortís al carrer. Però l'Expulsió de la UEM no implica l'expulsió de la UE.
Com bé dius un dels efectes i que segur corroborarà en Miquel de tenir una moneda feble. Què és devalua per ser competitiva és què les importacions és tornen més cares i s'importa inflació.

Miquel: La caverna ha sortit i surt quan "alguna cosa no cap a la constitució" de moment un referèndum de fireta els ha espantat. Han passat de ignorar-lo a riculitzar-lo i ara estan el la fase de intentar il·legalitzar-lo. Res de nou, però si ens fixem cap dels enèmics dels sí d'ha plantat a dir nosaltres defensem el no. Tots prefereixen evitar plantejar un debat.