divendres, 29 de gener del 2010

Comissió de investigació: Montilla i els fonaments de la democracia.

Em va sobtar que Montilla fes servir la en la resposta a la carta d'Artur Mas on li demanava de constituir una comissió d'investigació; la frase: "La crítica com el poder té límits". I com a argument va mirar d'evitar la comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta, acusant la oposició de fer electoralisme de la mort de 5 bombers .

Sí cert, els límits de la crítica estan en la decència. Però la obligació de la oposició és ser crítica amb les actuacions del govern i demanar responsabilitats. Greu seria sí el poder del Govern no tingues límit i la crítica tampoc, de fet a diferència d'aquest cas; no és el Govern qui ha de criticar a la Oposició per exercir la seva funció democràtica, si no al reves. I sent el Seu el partit que més poder ostenta de Europa occidental. Més merescuda i necessària és la crítica i el control que se'n pugui fer de les actuacions del Govern. I si no passes no viuríem en una democràcia.

Sobre el segon argument. Pot ser tan legítim l'argument del govern i els de l'oposició. inclús tan electoralista pot ser voler la comissió per part de la Oposició com voler evitar-la, i evitar el desgast electoral, per part del Govern. Però davant el flux d'informacions que arriben de l'incendi i que contradiuen les actuacions i declaracions oficials fan pensar més en errors i situacions que requeririen la explicació per part dels responsables en la extinció de l'incendi. I aquest argument es independent de quins siguin el Govern i l'Oposició.

No, per fer electoralisme del morts, als que s'ha de tenir tot el respecte. Si no, per la vida dels professionals que actuen en situacions similars i els perills en què poden incorrer, si no és sap i no es corregeixen els errors que ha mostrat l'extinció de l'incendi d'Horta.

I més cal saber que ha passat perquè a vegades sembla que hi ha consellers i secretaris generals intocables per la crítica. No afirmo en cas que siguin els culpables de l'incendi. Déu me'n Guard, si comparem responsabilitat i culpabilitat. Perquè al ser els caps dels Cossos involucrats els obliga a ser responsables i donar explicacions i justificar les seves actuacions per a aclarir uns fets que ara per ara són dubtosos.

On no hi ha dubte és en el desconeixement que té el president de la Generalitat de quins són els fonaments de la democràcia.

5 comentaris:

L'home del sac ha dit...

Tinc la sensació que Ciu-PSC són com un cercle viciós. El que abans demanaven uns a l'oposició no ho fan ara des del govern, i el que no volien fer uns des del govern, ara demanen que ho facin els altres.

Josep (sl) ha dit...

Jo ja he dit que que la meva opinió personal no depèn de qui governi.

Sempre es donen situacions en les que la oposició pot voler la constitució d'una comissió d'investigació.
Per sort la feina dels dos governs en l'exercici del càrrec és comparable i el comportament de les dos oposicions en casos similars.
Per sort queden les hemeroteques i amb quina responsabilitat van actuar els governs respectius. Tingues la culpa o no la consellera d'Interior Maria Eugènia Cuenca va dimitir el 1994.

Miquel ha dit...

Ja no queden dits a les mans per comptar els "motius de cesse" d'alguns dels personatges que s'acomoden a les poltrenes de la Generalitat.

Josep (sl) ha dit...

llavors el què cal és cessar tota la Generalitat de cop a cop d'urna. Certament alguns consellers, no negarem que en Baltasar i Sobretot en Saura són un expedient X de incompetència governamental. I sí no fos pels equilibris de poder dins del tripartit haurien estat cessats fa temps.

Miquel ha dit...

Totalment d'acord.