dijous, 11 de febrer del 2010

Vegueries.

La llei de Vegueries crec que serà problemàtica pel país en la seva redacció actual.
Deixa massa temes importants, què no són pas serrells, sense concreció.
La llei esta feta a corre-cuita i pot ser amb voluntat de mala fe de traspassar els problemes al pròxim inquilí de la casa dels Canonges. Mentre que els socialistes s'embutxaquen una nova plataforma de poder un cop les lleis de la aritmètica els fagin abandonar; tant el Govern de la Generalitat i els Governs de Barcelona, Tarragona i Girona.

Podem començar anomenant els problemes: Començant pel més greu pròpia capacitat de la Generalitat de substituir les províncies, fet que requeriria un canvi de la Constitució. O la aprovació del Tribunal Constitucional. A Madrid l'ambient polític impedeix un canvi del model territorial. Davant la oposició popular frontal i una de socialista, conscient de com els seus socis necessiten poder reactivar l'Àrea Metropolitana de Barcelona, voldran disminuir les vegueries a poc més que una subdivisió de els províncies. sense substituir les.

Ens podem trobar amb recursos dels 2 partits a la llei catalana de vegueries al Tribunal constitucional i que aquest trigui anys en fallar o què irònicament falli un cop no hi hagi cap problema perquè Catalunya ja no estigui regida per la Constitució Espanyola.
  • Per començar No s'ha escoltat el clam existent al Penedès per esdevenir Vegueria per la oposició del PSC-PSOE quan era un clam del territori. Ni la de la Vegueria Osona-Garrotxa. Diguem que deixa clar; "que escoltar a tothom" pot ser l'excusa per no acontentar ningú.
  • La eterna Pugna entre Tarragona i Reus ha dut a què la situació perjudiqui a Tarragona pel pes específic dels Reusencs i Tarragonins en les cúpules de Esquerra i PSC-PSOE. Deixant a l'alcalde de primera ciutat amb els pantalons a l'alçada dels genolls, després de defensar la capitalitat de Tarragona. I dir que ell no és mouria un pel.
  • Sent annex: Tarragona a diferència de les altres vegueries al voltant de les actuals capitals. Pot ser no tingui el nom de la Capital. I si el tingues crearia malestar a Reus.
  • Es més un seguit de Vegueries no tenen una capitalitat definida: Tret de Barcelona, Lleida i Girona. Totes les altres Vegueries no tenen capitalitat definida o fins i tot es parla de repartir de manera salomònica els consells de Vegueria. Pe: Entre Tarragona i Reus o Tortosa i Lleida.
  • La Vall d'Aran tampoc se li deixa clar si tindrà un Marc diferenciat dins la nova divisió o com quedarà reflectida la seva situació excepcional dintre l'alt Pirineu.

Em temo que tal com esta plantejada l'esborrany de la llei em dóna la mala sensació que ens donaran bou per bestia grossa. Tindrem a sobre en el millor dels casos un nivell més d'administració i poca cosa més, el tribunal Constitucional se'n guardarà, I un segur xàlec salvavides per alguns en cas de és compleixin els actuals pronòstics electorals i per altres justificació de què han complert un dels punts del seu programa electoral de la seva primera legislatura.
La llei pots ser seria un interessant esborrany de divisió territorial post referèndum d'autodeterminació, però ara per ara. no puc evitar mantenir les meves suspicàcies.

2 comentaris:

L'home del sac ha dit...

Un desastre...
sobretot pel que fa a la Val d'Aran i el poc respecte que se li té per part dels partits catalans.

Josep (sl) ha dit...

Un desastre en general. Soc escèptic amb la llei i crec que serà inoperant, tret per crear la segona Àrea metropolitana.