dijous, 23 de desembre del 2010

Un trist consol per a qui no juguem o no ens toca la loteria

Hi ha en els dies anteriors al 22 de desembre una autèntica febre del joc per i Espanya paralitzada per al sorteig de la loteria de Nadal. I molts guanyadors desconeixen que guanyar no és la panacea a tots els seus mals (monetaris).

Hi ha un estudi recent nord-americà estudi que va fer un anàlisi del seguiment d'una mostra dels guanyadors de la loteria i els va fer un seguiment al llarg dels anys. Les conclusions de l'estudi van ser rotundes. Afirmava que entre 5 - 10 anys depenent de la quantia del premi al immensa majoria, superior al 90% estaven financerament igual o pitjor que en el moment de guanyar el premi als 10 i que desprès de 10 anys solament un 10% estaven igual o millor desprès d'haver guanyat un gran premi. I no sols això, que a més, aquest fet ocorria generalitzadament indiferentment de la quantia del premi, per tant que la injecció de diners del premi de la loteria no tenia un efecte positiu permanent.

Una de les constatacions era que els premiats. Incrementaven el seu consum:
El miratge de riquesa, no feia que els agraciats reduïssin els seus deutes i/o alhora haver invertit en seus premis en inversions segures. Com el habitatge familiar a Florida (On es excepte de ser garantia en cas de suspensió de pagaments d'una llar).

Segons els investigadors. Aquests resultats són causats. Perquè la loteria es vista i percebuda com l'esperança d'assolir els teus somnis. Pel fet de ser somnis en general estan fora del teu abast, si no serien somnis, ja que no te'ls pots permetre o mantenir. El fet de incrementar el teu disponible immediat, què no té que traduir-se en ingressos futurs. Fet que s'acaba traduint en dificultat per mantenir el teu nou nivell de vida/despesa.

I aquest miratge de riquesa, molt similar al donat per la bombolla immobiliària, pot estar relacionada amb "La manca de coneixements financers dels guanyadors", eufòria, miopia i perquè no van pensar a llarg termini de les conseqüències dels seus actes.

Una aplicació de l'estudi es què aquest es traslladava a altres camps per veure si els xecs pagats pel govern eren una bona solució i constatava la nula eficàcia dels ajudes fiscals en forma de xecs per combatre la pobresa. Perquè els casos més necessitats usaven els diners en el seu consum més immediat i els seu efecte desapareixia i sols era útil el seu efecte com a complement en les famílies menys necessitades que si el poden fer servir per a estalvi o reduir les carregues financeres.

Alhora aquest estudi constatava que era diferent el comportament de les persones si els diners eren guanyats amb esforç que sense. Ja que en les rendes del treball la gent es mira més quin us dóna als diners guanyats i més racionalment un increment de renta degut a una millora salarial.


Bon nadal a Tots. Amb l'excepció dels membres del Tribunal Suprem. I si us a tocat la loteria felicitats i si no espero que serveixi de consol.


5 comentaris:

Jordi Pinyol ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Jordi Pinyol ha dit...

Caram! Vist així potser val mé que no ens toqui mai. Encara que vull pensar que, en cas que em toqués la loteria, seria l'excepció a aquestes regles que comentes i m'ho sabria administrar convenientment per viure amb tranquil·litat i sense altra obligació que fer el que em vingués de gust. Per cert, una petita puntualització lingüística. Cònsol, amb accent obert a la o, és la persona que està a càrrec d'un consolat de qualsevol país. En aquest cas, que la paraula seria un sinònim de consolació s'escriuria sense accent: consol i l'accent fonètic recauria sobre la segona o.

Bones festes!

L'home del sac ha dit...

Això que dius, segur, perquè hi ha tanta gent que no se sap administrar i només pensa en gastar...

Josep (sl) ha dit...

Gràcies per l'avís, ara ho corregeixo.

Josep (sl) ha dit...

Bones festes a tothom.

Home: L'estudi diu això. el dubte i l'observació són importants pel coneixement. Jo he sentit parlar d'aquest estudi a diferentes fonts i el donen com a vàlid.

Jo expresso la següent opinió en el text. Rebre una gran transferència en un moment puntual, com la grossa. Crea il·lusió de riquesa. Tens diners, molts, però els teus ingresos futurs no varien. I molta gent no ho sap valorar amb la euforia del moment i de veure el compte corrent a ple.

De fet he vist una constatació pràctica amb el xec bebe dels 2500€ o la famosa llegenda urbana dels 400€.