dimecres, 12 de desembre del 2007

La Bragueta i la Cartera.

Per als què no entenguin la política, siguin massa joves per entendre-la, passin d'ella directament, o per als no iniciats a ella. Volia explicar els conceptes de Esquerra, dreta, liberalisme i autoritarisme amb humor i simplicitat, fent un símil per a principiants amb aquest dos bonics exemples: La cartera i la bragueta (o el què s'amaga dins d'ella).

Considero que la cartera = llibertat Econòmica i la bragueta = llibertat individual són conceptes fàcils de entendre.

La dreta/també coneguts com a Conservadors (aka, Carques si us considereu d'esquerres): Defensa què l'estat no té toqui la cartera, llibertat d'empresa i menys impostos. Considera què la riquesa se genera des de baix i què el mercat corregirà els desequilibris per ell mateix "El concepte de la mà invisible". Però en canvi té un discurs dedicat a que l'estat té toqui la bragueta. En comptes de la llibertat què és el busca en economia. En temes morals (bragueta) busca l' igualtat: Ja sigui valors, deures, actituts o llibertats personals.

L'esquerra o autoanomenats Progrés (afegiu, desfasats. Si sou de dretes): fa el contrari de la dreta i no té toca la Bragueta: els discurs se basa en la llibertat personals, i els drets individuals. En canvi va a tocar-te la cartera: En economia busca la mateixa intervenció que fa la dreta conservadora en la llibertat personal. és a dir te posa la mà la cartera: El seu discurs econòmic se basa en l' igualtat, la redistribució de la riquesa, què com més ric siguis paguis més o què el sector públic ha de intervenir a l'economia per corregir els desequilibris de l'economia.

El liberalisme: En general és basa a no tocar o com a mínim tocar el mínim tant la cartera com la bragueta. I té una modalitat més social i una més conservadora.

El autoritarisme: Dóna igual si li voleu dir feixisme, comunisme o dictadura a seques. Tots dos per sort estan en procés d'extinció. t'agafaven ben fort tant de la cartera com de la Bragueta. L'economia era planificada i l'estat la dirigia. I la bragueta perquè persegueixen la llibertat de l'individu.

Fe d'errates: Vull fer constar que: "El tripartit què tenim ha deixat ben clar amb exemples sobrats què li encanta posar la ma tan a la cartera com a la bragueta. I controlar tots els aspectes de la vida pública: llibertat de premsa, velocitat a la que correm, que fem amb la nostra llar, etcetera."

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bo! Una explicació brillant. Jo a l'hora de posicionar-me sempre he tingut dificultats, el punt de creuament entre l'eix cartera i l'eix bragueta no tinc molt clar on està. De fet són eixos que m'interessen poc, el meu “que” en política és el nacionalisme: Ni dretes ni esquerres: Catalunya!

Josep (sl) ha dit...

Jo què no me toquin ni la cartera ni la bragueta. Ara el problema és si posiciono Catalunya en l'eix cartera o Bragueta, sense ser Crucifixat per això.

eduvila2 ha dit...

jejeje molt Sala-Martinià

jo també em posiciono en el liberalisme... i catalanista!

malgrat ser una "ideologia" molt freda... ens queda el sentiment i l'escalfor de la Terra catalana.

;)

salut!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Josep (sl) ha dit...

Gràcies, per l'avís.
De fet la Idea original me va venir d'en Xavier Sala i Martín però l'he ampliat per parlar de conceptes més amplis que la dreta i l'esquerra tradicionals.

Anònim ha dit...

El meu avi va anar a Cuba
a bordo del "Català"
el millor barco de guerra
de la flota d'ultramar.

El timoner i el nostre amo
i catorze mariners
eren nascuts a Calella
de Palafrugell.

Quan el "Català" sortia a la mar
els nois de Calella feien un cremat
mans a la guitarra solien cantar:
Visca Catalunya. Visca el "Català!

Francesc Robert ha dit...

Josep,

Molt ben explicat tot plegat. Saps? jo també sóc a l'eix. Que ningú s'atraveixi a tocar-me la cartera i menys la bragueta.

Salut i continua amb akest escrits tan interessants.

Artur ha dit...

Una didàctica i interessant definició de conservadurisme, col.lectivisme i liberalisme.

Probablement poca gent té les idees clares al respecte.

Artur ha dit...

Una didàctica i interessant definició de conservadurisme, col.lectivisme i liberalisme.

Probablement poca gent té les idees clares al respecte.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Francesc Robert ha dit...

Salouenc,

T'he linkat al meu bloc!!

Anòmim, el diccionari de català és la eina que fas servir per no fer errades,.. però creu-me, per redactar bé en necessites d'altres.

Josep, fot-li gastu al bloc!

Josep (sl) ha dit...

Anònim t'elimino el comentari. Perquè un cop corregit ja no té raó ser.
De fet un corrector tampoc és la sol·lució definitiva. Sols corregeix segons unes formes predefinides però no diferència ni la sintaxis i si la paraula esta paraules ortogràficament correcta no índica si no és la forma què correspon.
De fet el corrector sols m'ha servit per corregir els Errors tontos què havia fet a l'escriure el text original :$.

Anònim ha dit...

Doncs corregeix, si et plau, les que has fet en aquest comentari. "índica"? Déu meu...