dimarts, 5 de febrer del 2008

800 anys i 3 dies



El 2 de Febrer és van celebrar els 800 anys del naixement de Jaume I el Conqueridor (Montpeller 1208 - València 1276). Què regnà de 1213 a 1276. Conqueridor/ alliberador de les Balears i València. Gràcies a la repoblació feta posteriorment a les conquestes, tant de les illes com del País Valencià, acabaria configurant els posteriors països catalans. I crearia la base per l'expansió mediterrània de la Corona d'Aragó.

Aquest fet contrasta davant la meva sorpresa veient les noticies de TV3. veient la gran quantitat de celebracions de la data: A Montpeller, València, Balears o Perpinyà i l'absència total d'actes institucionals a Barcelona i la resta de Catalunya. I Salou en particular, ja que fou port d'on sortiren les campanyes per conquerir Mallorca i Eivissa.

I em pregunto perquè no s'han fet actes a Catalunya? A cas aquesta data no té importància alguna perquè és historia i no actualitat? No s'hauria de minuspreciar la pròpia historia i s'hauria d'haver aprofitat l'acte per fer país i fer cohesió de país. Les raons de no celebrar-ho com mereix la data no hem venen al cas. Seria una bona manera per recuperar l'orgull de país després dels continus desastres dels últims anys, com apagades, caos ferroviaris o desgoverns. Hi ha què diu des del republicanisme més acèrrim què els fets dels Reis no s'han de celebrar si no els èxits del poble ras... comentari que mostra molt poca intel·ligència. Però clar els catalanistes estan a la oposició.

Fa temps què és vox populi la desnacionalització de Catalunya i què aquesta s'està fent des de dalt. Primera mostra fou la CCRTV, que des de 2003 perdut el lideratge, fa anys que va avisar en Víctor Aleixandre amb els seu llibre: "TV3 a traicio", excepte Catalunya radio però ha anat perdent oients a cap l'emissora del grup Godó: RAC1.
Fa poc fou la demostració que fa setmanes que dóna voltes per la xarxa què els acords de govern què és prenen és redacten en Castellà i després són traduïts corrents al català amb gran quantitat de faltes d'ortografia i catalanització de cognoms castellans. Vull agrair a n'Elies115 pel seu gran article:http://elies115.blogspot.com/2008/01/thin-red-line.html .
I ara la minuspreció de de una data històrica, segurament tenien coses al cap més importants a fer com fer precampanya però cap dels grups del govern ni tan sols va passar a fer una trista ofrena floral al monestir de Poblet, on esta enterrat el rei Jaume I.


10 comentaris:

Anònim ha dit...

Com sempre molt encertat. El tema és important i també n'he fet un post. Una vergonya.

I sobre els acords traduits... no tinc paraules.

Josep (sl) ha dit...

Trist i real. Vaig mirar diversos cops el informatiu migdia al 3 a la carta per estar segur què no hi havien hagut actes a Catalunya. De fet l'únic acte del dia va ser una ofrena al monestir de Poblet per part de CiU.

Un indígena ha dit...

No tenen vergonya. Si Catalunya, si els Països Catalans tenen un pare de la pàtria, aquest és Jaume I. No celebrar un esdeveniment com el seu 800è aniversari és insultar la nostra pròpia història i els nostres avantpassats. Per cert, no he sentit cap dirigent d'ERC queixant-se al respecte.

Josep (sl) ha dit...

Jo tampoc n'he sentit cap queixa sent un partit farcit d'historiadors i filòlegs. Del què hem queixo és això no han fet res i han deixat què no és fes res. I fa anys què dura i més després de ser ampliament coneguda la seva habilitat per conferir improperis i otorgar l'adjetiu botifler a qui no dóna prou mostrés de puresa catalanista.

Artur ha dit...

Del tot evident el teu comentari. És una obvietat que la Corporació, però especialment TV3, té un clar objectiu, i és el mateix que el del montillisme més recalcitrant: ofeg i aniquilació subtil del catalanisme. Podreu comprovar que no se'n parlarà mai d'aquest inefable monarca però curiosament s'han fet algunes retransmissions de la cerimònia del Ramadan i el sacrifici dels béns. Lògic, això darrer és tan "multicultural"

El Petit ha dit...

No es políticament correcte, ja hi tornem a ser aqui Catalunya estem governants per una colla de progres acomplexats que creuen que celebrar aquests actes seria una qüestió racista, i podria ofendre als moros que viuen a Catalunya, podrien interpretar que els volem fer fora com va fer Jaume I amb els sarraïns a Ses Illes.

Fins quan estarem baixant-nos els pantalons?

Celebrem-ho! No passarà res si ho celebrem! No hi ha res de dolent.

Josep (sl) ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris Artur i Joel: El tripartit des de els seus inicis ha anat a eliminar tota mostra de catalanisme, els casos més flagrants estan a la CCMA. Ells han adornat de multiculturalitat el ocultar els signes externs de catalanitat. Però per ells la multiculturalitat i el cosmopolitisme són Espanya i el castellà.
Però clar sumem hi la Hipocresia del que se fan dir independentistes i de parlar dels països catalans i no celebrar el naixement de seu "fundador".

Anònim ha dit...

és que em sembla que els que manen no tenen ni agenda....

Josep (sl) ha dit...

Mira jo diria que si en tenen, però que hi han actes de caràcter massa nacional per assistir.

Anònim ha dit...

No és compatible demanar actes de reivindicació nacional en un govern presidit per un socialista i exministre espanyol. Dóna gràcies que encara no hagin traduït el nom del nostre país al castellà.