dissabte, 9 de febrer del 2008

López Tena creu que la independència de Catalunya també és el millor per a Espanya

De cara a la pròxima participació de Alfons López Tena en una Conferència a Tarragona aquest dijous 14/2/2008 a les 20:00 a la seu de CDC a la Avinguda Catalunya 56. Us penjo un article què ha sortit recentment als mitjans referit a la seva persona.

El vocal del Consell General del Poder Judicial i cofundador del Centre d'Estudis Sobiranistes Alfons López Tena ha defensat la independència de Catalunya argumentant que és la millor solució de futur tant per Catalunya com per a Espanya, ja que segons el seu parer, l’actual situació perjudica el progrés d’ambdós territoris. Tena ha destacat que en el moment actual “Catalunya té les millors oportunitats que ha tingut mai” per assolir la independència ja que hi ha “una democràcia consolidada” i un procés “d'integració a Europa i de globalització” on Catalunya no depèn del mercat espanyol per obrir-se comercialment.

Tena ha explicat que els beneficis per Catalunya serien evidents perquè “l'Estat estaria al servei dels interessos catalans, acabaria amb l'escanyament fiscal, i la Generalitat tindria competències per resoldre els problemes dels catalans”. Així, ha recordat que aquesta situació s'ha fet palesa amb el recent “esfondrament dels serveis públics” que presta l'Estat Espanyol, com ara els ferrocarrils, els ports, els aeroports i l'electricitat, on el Govern català “no pot fer res”.

En una conferència celebrada al Casal Cultural de Mollet del Vallès i que ha estat el segon acte del projecte de la Casa Gran del Catalanisme, López Tena ha remarcat que una altre possible solució a la situació de xoc permanent entre l'estat espanyol i Catalunya seria “la creació d'un estat plurinacional”. Ràpidament, però, ha desestimat aquesta opció perquè en tal cas, “la part espanyola hauria d'acceptar que només és una part i no pas un tot” i com que això “no ho accepta” perquè “ni tant sols" admet "un estatut”, llavors, ha afirmat, l'única solució per a Catalunya “és la independència”.

Pel que fa els mecanismes legals que s'haurien d'adoptar per aconseguir la independència, el cofundador del Cercle d'Estudis Sobiranistes ha explicat que amb l'actual Constitució Espanyola no es pot fer res ja que “es fonamenta en la unitat indissoluble de la nació espanyola” i no en reconeix cap altre de possible. En aquest sentit, ha remarcat que l'actual Constitució, tot i tenir “un aparença d'autogovern” no ofereix res més que “descentralització administrativa i subordinació política”. Per tant, Tena creu que des del punt de vista legal, la única manera d'aconseguir la independència és que “els partits catalans guanyin les eleccions amb una proposta pràctica d'independència” en els respectius programes per poder fer un referèndum.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

El meu somni és que el López Tena encapçali un nou partit que empeyi els altres cap a la renovació democràtica i l’autodeterminació. Perquè des de dins, des de la partitocràcia actual, és imposible.

Josep (sl) ha dit...

No cal un nou partit, si no, tan sols què el partits de obediència catalana considerin el dret a decidir. I facin seu el discurs del dret a decidir i aquest inclou la independència. La independència la mostrin com a viable i no com una Utopia, perquè és viable. Tant Per via proactiva com reactiva perquè sigui un clam ciutadà. Facin seu el discurs i agafin la bandera de l'independentisme.

M'alegro què els desastres d'infraestructures hagin passat governant el PSOE. Perquè si hagués passat amb el PP, hauríem seguit sentint el Discurs de amb el PSOE guanya Catalunya.

Artur ha dit...

Molt probablement seria millor. Els estats i nacions més petits tenen nivells de desenvolupament i riquesa més gran. Tant Espanya com Catalunya anirien millor. Jo diria que fins i tot un federalisme seria més profitós.

El problema està en que existeix un petrificat model ideològic, fruit de més de dos segles de centralisme que impedix qualsevol "aproximació" a la "autonomia" en majúscules.

Fixem-nos: l'estatut de Catalunya, un estatut prudent i moderat, va causar declaracions militars d'aixecament, vaja, "d'alzamiento". Les neurosis es van multiplicar.

El problema no radica en si ho hem de ser o no d'indepdentents, si podem o no tenir més autonomia. El tema clau és la "percepció" que tingui la resta d'Espanya. Fins que no ens "estimin" com a catalans no podrem fer res. Per a que ens apreciïn per les nostres diferències cal que siguin oberts i no pas unitaris i integristes. És un problema de personalitat social, d'ideologia i d'actituds vitals.

Josep (sl) ha dit...

Les paraules de L'Alfons López Tena van en el mateix sentit què el teu últim Paràgraf.

Espanya és un estat xenòfob de la mateixa manera què va fer: amb els jueus, moriscos, neerlandesos o negres cubans i nacionalistes Filipins, des de el segle XVII aquest espai l'ocupen els catalans.
Als catalans no ens estimaran fins que deixem Espanya o Espanya ens assimili i la conjuntura mai havia estat tan favorable. I a Espanya acabaria el "famoso problema catalán". I sense dubte milloraria la vida política espanyola.

Ara la situació de desenvolupament mundial acompanya a les unitats petites, perquè el grau d'obertura és global I les unitats petites s'adapten millor a la situació. Ja que actualment no calen grans economies d'escala ni els mercats són tancats ni estan subscrits al límits fronterers. I la "solidaritat" què tenim amb la resta d'Espanya amb un 40% de pressió fiscal i un dèficit fiscal del 8-10% del PIB català. Podríem dir per tenir el mateix grau d'inversió públic de ser independents o la pressió fiscal podria ser un 20-25% més baixa.

Moré ha dit...

L'acte és obert a tothom?

Josep (sl) ha dit...

Sí, he escrit el lloc i l'hora perquè qui vulgui venir pugui fer ho.

mossèn ha dit...

interessant ... salut

Anònim ha dit...

El que comenteu és ben cert, actualment les nacions (o països) més petits tenen forts avantatges competitius per que tenen una major capacitat per desenvolupar polítiques concretes favorables per els diferents sectors econòmics. Com més gran és un territori més diversitat sectorial i d'estructures i per tant, interessos contraposats. P.e. En política agrària, el que pot ser bo per la oliva a Andalusia pot ser contraproduent a Lleida per que el tipus d'explotacions és diferent, no es podrà doncs aplicar una bona política agrària de forma global sense perjudicar una part del sector i la mesura tindrà un efecte limitat a un territori concret o bé la política serà un “mitges tintes per tothom” i finalment també tindrà un efecte baix.

I a nivell de la UE no diguem: Pe. La importació tèxtil de la xina és nefasta per països productors (com Catalunya) però molt favorable en alguns països nòrdics ja que no són productors i obtenen productes a millor preu (ipc, renta disponible pels consumidors...)

El model anterior de grans nacions i grans potències ha caducat i pertany als segles XIX i XX. Amb la independència tindríem doncs una gran possibilitat i amb España la mediocritat i ofeg.

Albert Puñet ha dit...

Josep!

Ens veiem demà al local per sentir la xerrada de l'Alfons López Tena que, de ben segur, serà molt interessant!!!

Salut company!!

Josep (sl) ha dit...

Oi tan que ens hem vist.

Un indígena ha dit...

M'hagués agradat assistir-hi. En López Tena és molt bo. En necessitem més com ell.

Anònim ha dit...

El que està clar, és que la independència cada dia que passa està més justificada. Sembla que els poders fàctics de l'Estat no s'adonin que per aquest camí, l'àmplia majoria catalana proindependència serà més aviat del que ens pensem, una realitat.

Josep (sl) ha dit...

Sí tens raó i sobretot l'independentisme creix en sectors defensors del "seny". Lamento que l'Alfons López Tena no pogués vindré per qüestions de Salut. Però s'ha compromès a fer de nou la conferència en breu. Ja us informaré quan tinguem la data en ferm.

Anònim ha dit...

Clar que si, tots a per la independència de Catalunya.
Recordeu-vos de visitar:
xavi-independentista.blogspot.com
ahh, per cert estic d'acord amb tu el Bruce és l'amo.