dijous, 25 de setembre del 2008

Fe, cosmopolitisme i laïcitat.

En aquests dies s'ha parlat molt de la denúncia i la critica per part de la Lliga per la Laïcitat criticant el fet què durant els 25 anys de TV3 s'hagués ofert una missa commemorativa. O que a la festa major de la Mercè els representants de ICV critiquin i no vagin a l'acte institucional a la Basílica de la Mercè. En aquest cas la meva opinió és què: Més enllà què les seves creences personals què pertanyen a l'àmbit privat. Tenen una responsabilitat referent al càrrec públic que van jurar i aquesta inclou el participar dels actes institucionals.

Hem de recordar que en procés de construcció Europeu dels últims segles quin pes ha tingut la Església i la cultura judeocristiana a conformar el que avui anomenem cultura i valors occidentals. Fins a quin punt la nostra tradició i folklore beu d'aquesta tradició de 2000 anys.
Catalunya, no és cap excepció, com a Territori d'Europa Occidental, hem estat impregnats d'aquests valors. Valors que han evolucionat i han permès una separació de poders (també religió-poder polític), decisió representativa dels representants del poble, un gran de llibertat individual i respecte "als drets humans".
Aquests fets no es poden explicar sense tenir en compte la evolució de la nostra historia i els nostres valors que han agafat forma al llarg dels últims segles.

No tenim la societat que uns pocs volen: desarrelada de vells valors i amb nous valors per al home nou, basats en la bondat universal, rebuig al valors materials i la tolerància total. Valors què semblen sortits dels edificis què és van enrunar fa vint anys.

Ens trobem amb alguns grups com els que formen Iniciativa que van fent bandera del multiculturalisme: Sent aquest una amalgama de valors triats a mida i predicats des de totes les tribunes possibles. com a concepte és fals i demagog. Perquè nega tot el transfons cultural Occidental o la cultura catalana quan parlem del multiculturalisme, provincià espanyol, aplicat pel PSC sota l'etiqueta de cosmopolitisme.

La societat no és un ordinador al que pots fer un reset i canviar li el sistema operatiu que més t'agrada. Aquesta gent és sent incomoda amb la cultura i els valors de la cultura Europea i tampoc respecta els principis sorgits de les revolucions dels segles XVII al XIX: Llibertat (de l'individu), Igualtat (davant altres individus no i el poder) i propietat privada (aquest cas sí, sí és la seva).
A toes les religions i seus als dogmatismes i perjudicis i prejudicis ideològics. Els incomoda qualsevol pes que tingui la competència. El pes simbòlic que encara té avui una institució com l’Església Catòlica a Catalunya. Els incomoda perquè els seus apriorismes només lliguen l’Església amb conceptes negatius i què barren el pas al paradís terrenal que prediquen. Tota les religions i ideologies totalitàries han buscat un culte religiós: A Déu/s, lider o partit i no han malgastat a temps i recursos a castigar a heretges i apostates.

Per ells la religió és sinònim de foscor, conservadurisme, sectarisme i mal.

A casa nostra només els trasbalsa quan es refereix a la religió catòlica i la seva presència desproporcionada a la vida pública. I en canvi, no obstant defensen altres religions i cultures, com a mostres de Cosmopolitisme, quan els seus valors i actituds no són compatibles amb els d'occident: Com per exemple la igualtat home dona.

Però no s'atreveixen a fer crítica per exemple de l'Íslam i sí amb l’Església catòlica, que ja no crema heretges, i és motiu de burles constants a llocs com el jueves, acudits i esquetxos televisius. I alhora uns no dubten en criticar qualsevol mostra de religiositat cristiana. I no s'obliden mai de fer nos memòria de la inquisició i el suport de l'Església al règim de Franco.
En canvi celebren i fan ponts "laïcs" durant les festes religioses, com setmana santa.

No s'ha de confondré el laïcisme amb laïcitat, no és el mateix voler eliminar la religió de l'escena pública què voler una separació de la influència religió sobre la vida pública. No és el mateix ser cosmopolita què renunciar i amagar la teva cultura, ni el respecte a altres cultures és renunciar a la teva i els teus valors.

Els què desitgen el laïcisme massa cops actuen amb la intransigència, típica de la societat ibèrica i l'inquisició espanyola, s’omplen la boca de criticar la religió, catòlica, per imposar les seves raons. Critiquen les manisfestacions religioses catòliques però perden l'oremus per les celebracions de final del ramada.
Arribant al grau d'esquizofrènia i bogeria amb que s'acusava a la gent que és separava de l'ortodòxia abans anar a parar a un Gulag o Auschwitz.

I certament com què creuen què els seus valors són el correctes no adverteixen que els seus valors no tenen perquè ser compartits per la majoria de la gent als què creuen què pel seu bé cal imposar les seves creences. Confonen la presència pública de l’Església amb imposar als altres la seva pròpia veritat.

Com a punt final cito a Friederich Hayek. No fa referència als valors, si no a la llibertat, en la lluita contra el totalitarisme. "Si pretenem el triomf en la gran confrontació ideològica d'aquesta època, és necessari, sobretot, que ens percatem exactament de quines són les nostres creences".

15 comentaris:

Noctas ha dit...

Abolutament d'acord amb el teu post tant ben raonat. El problema de Iniciativa és que a ells els hi agraden les digestions remogudes i com molt bé dius es pensen que la identitat forjada a base de molts anys i on l'esglesia hi juga un paper molt important es digne de vergonya i per tant s'ha de remoure. Són destructors i si fa falta criticar tot el que faci referència a l'esglesia ho fan i Vinga somi que no passa res. Que l'esglesia és criticable..?, és clar que sí, com qualsevol altre institució no és perfecte, però aquesta voluntat d' exterminar-la és insana i malaltissa i màxim quan el su únic objectiu és conseguir un grapat de vots de remoguts mentals que encara els voten..saludus

Josep (sl) ha dit...

Més enllà de l'estupidesa hi ha la idea què davant un món global del relativisme cultural. Als immigrants no se'ls ha d'imposar la cultura local o les tradicions i el transfons cultural local. Tot molt pijoprogre. Però jo ho trobo fals perquè ningú que va a un lloc què és un desert cultural, on tot moralment esta bé segons el teu pensament (influït entre d'altres per la teva cultura i religió).

L'ALMOGÀVER DE L'HAVANA ha dit...

Per si en voleu fer difusió: deumil.cat

Gràcies companys

Josep (sl) ha dit...

aquest deumil.cat té alguna relació amb la marxa dels deu mil?

Anònim ha dit...

Els dits cosmopolites son els que simplement, no es senten catalans i fan tria d'altres elements per vestir la seva identitat. Elements que no deixen de ser copiats d'altres llocs, estigmes superficials buits i sense contingut, sense essència ni suc. La majoria de les seves propostes però, ja han caducat allà on van a copiar-les, son poc més que outlet polític.

Parlar de religió no vol dir ni practicar ni creure, simplement és conèixer.

I quin valor pot tenir el cosmopolitisme? Quan visitem un país o un poble, volem conèixer i provar pe els seus productes. Qui vagi el poble de Obon cal que provi una morcilla local. Provar un timbal de salmó amb fina crema de ves-a-saber-que no te cap sentit ni aporta res al visitant. Allò local pren força i valor per que és diferent. Pregunteu a qualsevol que es dediqui al Marketing quina és la importància de la diferenciació de productes o marques i veureu que us respon.

I el cas de la nostre país també és especial: Si adoptem nosaltres també el cosmopolitisme fem el joc de suplantar la nostra identitat amb una que no val res i que no es de ningú ni te cap interès. Els cosmopolitisme no deixa de ser el primer pas, o la transició cap al españolisme.

L'ALMOGÀVER DE L'HAVANA ha dit...

És la iniciativa per portar 10.000 catalans a Brussel-les per demanar el dret a l'autodeterminació. Si vols possa el logo-enllaç al teu bloc. Així hi col-laboras.

Una abraçada

Josep (sl) ha dit...

gràcies, així ho faré, vaig mirar els enllaços del teu blog però no hi vaig poder entrar.

L'home del sac ha dit...

Totalment d'acord. Una cosa és separar la religió del poder i l'altra és voler deslligar-nos de la nostra història i cultura. Moltes de les nostres festivitats i tradicions populars van lligades a un origen religiós i això ho volen obviar aquesta colla de progre-pijos. Després diran que subvencionar mesquites i barbuts talibans és progre i cosmopolita...

L'ALMOGÀVER DE L'HAVANA ha dit...

Josep, vols ser el representant territorial dels 10.000 a Salou?
selescatmaresme@gmail.com

David.

Josep (sl) ha dit...

Se'm acumulen els comentaris.

Tres i Home del sac: Les idees que defensen la multiculturalitat i el relativisme cultural són caòtiques filles més d'un il·luminat amb molt poc amor pels valors d'occident.

M'ho hauré de pensar, tot i què estaria bé. Perquè no tinc gaire temps per dedicar.

L'ALMOGÀVER DE L'HAVANA ha dit...

Ja em diràs, i sinó pots tu, algú que sigui de confiança i tingui ganes de fer alguna cosa important pel seu país.

Salut i sobirania

L'ALMOGÀVER DE L'HAVANA ha dit...

Josep per possar el logo dels 10.000 entra al meu bloc, copia la imatge al teu escritori (copiar pegar)entre a blogger agregar imatge i quan l'hagi pujat posses l'enllaç http://deumil.cat/

I ja està, és fàcil.

Gràcies

Artur ha dit...

Totalment d'acord. És un bon article. Els que defensen la laïcitat són els primers en sacralitzar un déu inexistent, el déu del "políticament correcte". El primer manament del seu decàleg ens diu que "cal criticar sempre que es pugui la religió catòlica". El segon manament diu que "qualsevol posició religiosa diferent a la catòlica (o d'altres cristianes), és vàlida, multicultural i que cal subvencionar.

bacus ha dit...

ho esteu resumint tot a iniciativa i laicitat en una sola direcció contra la religió catòlica.
I acabeu mesclant religió amb "culura"

i acabeu parlant com nosaltres, la nostra cultura i folklore religiós.

jo senzillament vull que els meus quartos no vagin a parar al vaticà i que els meus representants polítics no tinguin que anar a fer el prèssec a una esglesia ja que no ho foten a títol personal ho fant en nom del batlle de barcelona, consellers, presidents etc..

a mi em sembla que l'únic camí es tractar totes les religions per igual i en el meu cas igual significa que es quedi reduit a casa.

Oi que la gent no folla en mig del carrer pq n'hi d'altre es pot sentir "ofesa", doncs que s'apliquin el mateix conte.

Amb el ritme que anem d'aquí pocs anys la gent ja no batajarà als seus fills ja que ara ja ha estat reduit a un "festa" quasi laica al "dinar" amb la família.

bacus ha dit...

Per mi estem més influenciats per la cultura greco-romana, el dret civil català és el romà i no el coran o un altre. Per mi el cristianisme és massa similar al socialisme (fot l'altra galta, ajuda al semblant, comparteix, pensa en els nens d'àfrica que és foten de gana i fes una donació a la unicef, sacrifica't pel “germà” etc.., bla bla bla)

hauríeu de tenir tots el carnet de socialista.

Les religions van i venen els integristes evengelics i d'altres existeixen no tot és com en casal-d'àliga.