dissabte, 31 de gener del 2009

Gaza i crims de guerra.

Davant les acusacions de Crims de Guerra, massacres i inclús genocidi suposadament comesos en Gaza per les FDI. Coincidint que la justícia espanyola ha acceptat a tràmit els càrrecs "crims contra la humanitat" per un atac que va tocar a uns civils a Gaza el 2002. Aquesta és una guerra de Baixa intensitat. Em remeto la interpretació feta per la prestigiosa ONG: HUMAN RIGHT WATCH sobre els combats en Jenin el 2003 i extrapolables a Gaza degut al mateix tipus de combat. Aquestes acusacions no s'aguanten segons la convenció de Ginebra, ni els atacs aeris de Precissió, assassinats selectius de dirigent o personal clau o les operacions terrestres dutes a terme per les FDI poden ser considerades crims de Guerra. No obstant, els atacs Llençats sobre Hamas sobre la població civil israeliana si serien crims de guerra. Ja què són atacs dirigits expresament contra civils.

La "4a Convenció de Ginebra" relativa a la protecció del civils en temps de guerra. Fixa unes regles quan un exèrcit combat unes forces no convencionals dintre d'un entorn urbà: La 4a convenció de Ginebra estableix amb detall les regles sobre qui és responsable i assigna les responsabilitats en detall quan operacions militars és realitzen en zones civils habitades. Aquells qui són combatents en una guerra no són considerats "persona protegida". Solament els civils tenen garantit l'estatus de "persona protegida". Els drets dels quals no poden ser violats amb impunitat.

La Quarta Convenció de Ginebra culpa a Hamas, pels atacs sobre civils Israelians. Alhora també culpa a la organització terrorista Hamas, i es extrapolable a tot grup irregular que s'oculti entre la població civil, en un article: Part 3, Article 1, Secció 28.

Literalment: "la presència de una persona protegida no podrà ser usada per mantenir punts o arees concretes immunes a les operacions militars."

Frase que apareix a la 4a CdG precisament per tractar amb situacions com les que les FDI s'han trobat aquest dies en Gaza.

Ja què: Israel esta(va) en guerra amb Hamas perquè aquesta va trencar la treva atacant població israeliana. Hamas, té l'estatus de combatent amb Israel. Però en comptes de distingir-se de la població civil, en camps separats i usant uniformes distintius, tal com marca la llei internacional, els membres de Hamas i altres organitzacions terroristes Palestines proven de usar civils - les "persones protegides" mencionades en 3:1:28 - com a camuflatge vivent i escut humà. Per evitar aquestes accions la 4CG dóna drets a les forces militars regulars i unifomades, en aquest cas les Forces de Defensa d'Israel, a conduir operacions militars contra objectius militars sota les circumstàncies especificades.

Com l'article 3:1:28 sentència: "La presència de una persona protegida no podrà ser usada per mantenir arees i punts determinats immunes a les operacions militars." Hi ha moltes "persones protegides" a la Franja de Gaza i Sderot, Ashkelon o Ber Sheva. A la Franja els Terroristes de Hamas: Viuen en i s'oculten entre la població Civil: Les seves famílies i els seus veins perquè la seva presència "com escuts humans involuntaris", sabent què l'exèrcit Israelià no té la manca d'escrupols demostrada pels Russos a Txexènia i Geòrgia evitarà de causar morts innecessàries, que és traduirien en "martirs involuntaris" segons la propaganda de Hamas.
En canvi les FDI operen de Bases delimitades i separades de les seves arees civils i són un força regular uniformada.

I perquè els terroristesés es refugien en arees civils, segons la convenció són els complets responsables del què passa en la seva àrea i a les seves " persones protegides" al igual que fa Israel amb els seus civils - i això és, els civils de les àrees on s'amaguen.

En el següent article de la convenció de la 4CG diu: "La part en conflicte en quina mà les persones protegides estiguin serà, el responsable què es doni el tractament d'acord a als civils per part dels agents."
Traduït per als mortals diu: La "part en conflicte" en aquest cas Hamas. Perquè escull viure i lluitar en i des de un assentament civil, posant en risc les "persones protegides (civils)" són al ser conscients del què passa considerades del bàndol de Hamas." Llavors'', aquesta organització terrorista "és la responsable de què el tracte ofert als civils sigui d'acord a la convenció."

Segons la convenció de Ginebra i per tant des de el punt legal, reconegut internacionalment. Qui lluita des de arees civil (Palestins en Gaza) - incloent civils - Qui de forma coneguda suporten i donén ajuda als terroristes- perden qualsevol immunitat i dret sorgit de la Convenció de Ginebra Convention rights - i això inclou escuts humans. Israel per tant no incorré en cap violació d'acord a les Convencions de Ginebra, encarà que Hamas sí. - és més encarà que els Palestins, haguessin estat signants- no tindrien drets de protecció, ja què Gaza, i altres llocs on una part abusa "de les arees protegides" en zona de conflicte, en benefici pròpi aquestes arees perden la protecció donada per la convenció i no poden reclamar la violació per part d'Israel dels drets que ells mateixos estan violant.

8 comentaris:

Irene Adler ha dit...

Molt bon post. aquest tema de la denuncia contra Israel em fa sentir vergonya aliena.
Salut

Josep (sl) ha dit...

A veure si fos un cas de genocidi clar com les matances als Balcans i Rwanda i Burundi s'accepta. Acceptar un atac dirigit contra un combatent com a crim de guerra ho trobo poc consistent.

Però bé, la justícia espanyola té tot el dret a fer el ridícul, com tothom.

Anònim ha dit...

Correcte, amb la CdG en ma Israel no la vulnera. La veritat, és necessari que algú expliqui les coses tant clarament i de forma ben documentada.

No obstant, cal dir que el poble palestí justament es troba amuntegat sobre si mateix, no disposa en cap cas d’espais on poder desenvolupar les “activitats de guerra” de forma plenament diferenciada.

Amb això, no ignoro que és part de l’estratègia. El propi bombardeix de civils és una maquina formidable de creació de soldats o martirs, terroristes si voleu. I considerant les manisfestacions arreu, una imatge propagandística excepcional. I, si casa tenim manifestacions, no cal dir com es deu veure el conflicte en el mon àrab.

Israel potser no es salta la CdG, però tampoc actua netament. Al metaix temps, demanar-ho quan pateixen els atacs de Hamas no és tant simple.

Un cop més, lluny de posicionar-me en aquest conflicte, continuo perdent-me amb la seva complexitat en una lluita que prové de massa lluny.

Josep (sl) ha dit...

Res a dir sobre el teu comentari. Enguany farà 80 anys de la Massacre de jueus a Hebron que marca l'inici del conflicte. Aquest no és solament el conflicte actiu més llarg que hi ha actualment si no del què s'ha mentit i fet més propaganda. De fet, per això escrit aquest post.
A raó de una conversa amb una companya blocaire que aprecio molt i considero molt intel·ligent em va sortir repetint el mantra del 400 bebès morts a Gaza. Quan és estadísticament impossible. Inclús donant per certa la xifra de 1500 morts donada per les autoritats palestines. I clar tampoc seria el primer cop què s'infla la xifra de morts per finalitats propagandístiques com a destacat el Corriere de la Sera. Ja, va passar a Jenin el 2002.

Tampoc és fàcil Actuar "netament" perquè la única manera de fer-ho seria. Jugant amb les normes de joc de l'altre que socialment no podrien mantenir.
És com parlar de la fal·làcia de la "proporcionalitat", sols és podria aconseguir no protegint la població pròpia o eliminant de manera deliberada i arbitraria un per un.

L'home del sac ha dit...

Doncs jo crec que és un crim bombardejar una ciutat super poblada, s'hi amagui qui s'hi amagui.
Si està super poblada és perquè molta gent es van haver d'escapar del lloc on vivien... no estan allí per gust... Si a nosaltres ens tanquessin en un lloc tant petit i veéssim un altre poble ocupant les nostres terres, potser també els llençaríem míssils. No dic que estigui ben fet, que quedi clar, però potser faríem el mateix.

Josep (sl) ha dit...

L'argument era vàlid abans, durant la ocupació de Gaza Israel va marxar de Gaza el 2005. I els coets continuen caient. Si els coets caiguessin des de Cisjordània l'argument seria vàlid on encarà no s'ha completat la retirada Israeliana.

Cert, pot ser també llençaríem coets. però, si ens caiguessin coets des de l'Aragó, també demanaríem al nostre govern que garantís la nostra seguretat evitant els llençaments de coets. Els 2 arguments són clars.

Artur ha dit...

Un post molt agosarat!
El problema és l'estratègia de Hamàs, que fa servir població civil com a escuts o protecció. Té doble finalitat: tàctica i de comunicació. La segona, amb un èxit aclaparador perquè Europa ha esdevingut pro-palestina. Gairebé tothom té les mateixes idees pre-determinades gràcies als mitjans de comunicació

Josep (sl) ha dit...

també els orfes ideològics des del 89 han trobat mar enllà una causa què els esqueia con anell al dit. En l'actual conflicte m'ha sorprès la reacció propalestina molt més tèbia de l'esperat o molt més matisada i opinions proisraelianes o no propalestines més abundants o més directes que en altres conflictes recents.