dilluns, 11 de maig del 2009

L'engrunes de l'Avui d'avui

Oreja. Zapatero. Arraconats

Oreja

Ens hem passat una setmana preguntant
quin conill trauria Zapatero del barret per passar indemne el debat de política general espanyol que comença demà. Doncs no li ha calgut treure’n cap. El candidat popular a les europees Mayor Oreja ja li ha resolt el problema. Ha sortit dient que la llei d’educació porta els joves catalans a la immersió en la ignorància. Com que la llei el que garanteix és la immersió en català, Mayor Oreja equipara català i ignorància. Senyores i senyors, aquesta llengua en què els escric i en què vostès em llegeixen és la llengua de la ignorància. Mentre que haver-se de posar un auricular al Parlament basc quan parlen basc és una immersió en la saviesa, la cultura i el cosmopolitisme.

Zapatero
Zapatero va començar la legislatura passada
amb una maniobra habilíssima: arraconar el PP a l’extrem del mapa polític de manera que ningú no volgués ni pogués pactar-hi. Amb el temps i les errades del PSOE, semblava que el pròxim debat de política general començava amb les regles del joc absolutament canviades: el que quedava aïllat i sense possibilitats de pactes era el PSOE. El PP de Rajoy podia aspirar a picar l’ullet en algunes qüestions als nacionalistes catalans i bascos i a fer perdre algunes votacions als socialistes. Era un problema per a Zapatero. Doncs Mayor Oreja ja li ha arreglat. A tothom li costa encara votar al costat del PSOE. Però Mayor Oreja dinamita qualsevol majoria alternativa, ni que sigui conjuntural.

Arraconats
Tornem a ser on érem.
El PP, tot solet, se n’ha anat cap a un racó del quadrilàter, aïllat, on era fa cinc anys. Mentrestant, Zapatero ha reculat. No és el que era. S’ha deixat pel camí tot allò de l’Espanya plural. Ha tallat els ponts amb tots els altres partits, als quals ha pres el pèl en un moment o altre. Ha comès l’error històric del pacte basc, que serà a mitjà termini letal per al socialisme i que només aprofitarà al PP. Però tot el que ha reculat el PSOE, tot l’espai que ha anat perdent, el PP renuncia explícitament a conquerir-lo. Quan semblava que Zapatero estava contra les cordes, surt Mayor Oreja, diu quatre dois i Zapatero pot mig respirar tranquil. No pot ser només un error ni només una casualitat.

Per Vicenç Villatoro

2 comentaris:

L'home del sac ha dit...

Uns i altres són el mateix... no hi podem confiar per res.
Les declaracions d'en Mayor Oreja Menor Cerebro d'aquesta setmana han estat vomitives i desprenen tant d'odi i mala baba com un terrorista quan posa una bomba. De fet són un atac amb bomba a Catalunya, a la seva gent i a la convivència en aquest país, que volem que sigui normal i que tingui immersió lingüística, igual que fan a les Ecspanyes.
Què més hem d'aguantar per adonar-nos-en que no ens convenen companys de viatge com aquests? Oi que si estem en un vagó de tren i hi hagués algú q ens molesta i que ens escup a la cara, almenys canviaríem de vagó?

Adrià Izard ha dit...

Uns i altres només busquen fer desaparèixer Catalunya i si em permets l'expressió, "putejar" Catalunya. És molt trist el que estan fent però també ho fan a Euskadi i a més llocs.
La solució sempre és la mateixa. Adéu.