dijous, 21 de febrer del 2008

PP i inversió lingüística.

Des del PP i C's s'apel·la a un suposat liberalisme i defensa del dret a decidir per justificar l'eliminació de la immersió lingüística a l'escola. Llàstima què oblidin els valors liberals de llibertat davant la llei i la igualtat d'oportunitats què justificarien en sentit invers al què ells diuen.
Perquè el coneixement del català junt al del castellà és imprescindible per treballar a la administració pública i per tant iguala les oportunitats dels col·lectius de parlants el conèixer-lo. I més perquè augmenta les oportunitats dels castellanoparlants, ja què els catalanoparlants són bilingües.

S'inicia tot amb la fal·làcia de considerar el ensenyament un bé privat i no un bé públic, es a dir, econòmicament el consum de un bé no impedeix el consum de l'altre i del mateix bé se'n poden beneficiar diverses persones. Mentre que un bé "normal" sols pot ser consumit per un únic consumidor i ha de ser produït cada vegada i el consum del bé impedeix el consum de l'altre bé (exemple una barra de pa (bé privat) / la formula de pa (bé públic)).
Continuant desenvolupant aquest fal·làcia arribem a la següent el aprendré català fa disminuir el coneixement de castellà, FALS! I es pot comprovar empíricament a través dels resultats acadèmics que demostren diferències inapreciables entre les notes de castellà de Catalunya i de la resta d'Espanya.
L'altra fal·làcia és negar la discriminació permesa del català en la societat per part de la administració de l'estat. I girar la truita parlant de un discriminació positiva del català o directament de discriminació del castellà.
En canvi és al contrari la discriminació es al català (i les altres llengües; de especial defensa y protección): Aquesta discriminació ve del fet que la administració espanyola, veu Espanya com a una i monocultural castellana. Com a conseqüència defensa què la única llengua a promoure és el castellà i com a tal, es gairebé impossible aprendré una llengua espanyola que no sigui el castellà en la majoria de escoles oficials, de fet és més fàcil aprendre català a en una universitat alemanya que en una espanyola, d'idiomes, el català esta discriminat a la justícia, les webs oficials de l'estat o el tràmits telemàtics a amb l'administració central solament és poden fer en castellà.

La immersió és pot considerar des de un punt de vista liberal, com un equivalent a la caixa de Edgeworth i un equilibri de Pareto on és "beneficia" a la part més dèbil: Augmentant la dotació del Bé: català perquè hi hagi un equilibri en el lliuremercat .
En paraules per a la resta dels mortals: La Generalitat fa el ensenyament en català per compensar la superior presència del social del castellà, tot i les directrius i lleis estatals per garantir el drets de las "lenguas de especial respeto y protección" i la discriminació feta per l'aparell estatal a totes les altres llengües diferents de la Castellana.

7 comentaris:

Xapix ha dit...

estic d'acord amb el que dius, aquesta gent no sap el que diu

Salutacions des de Mont-roig del Camp

Josep (sl) ha dit...

Saben el que diuen, perfectament, però oculten les veritats i fets que contradiuen la seva propaganda.
Els "liberals" espanyols massa sovint tenen molt d'espanyol i poc de liberal.

Artur ha dit...

Molt ben argumentat, Josep. Jo vaig patir la immersió lingüística en castellà, amb l'agravant de que la llengua catalana estava prohibida, i no va passar res. Vaig haver d'aprendre català quan vaig acabar la universitat, pel meu compte.

Un dels problemes de la manca de lectura en català és que tots els catalans que tenim més de quaranta anys no vam tenir ensenyament en català. Alguns ho han après posteriorment per voluntat pròpia, però d'altres, essent catalano-parlants, no escriuen o llegiexen la seva llengua. És per això que la lectura de diaris en català (que en són ben pocs) no es correspon als catalano-parlants.

El liberalisme-parany que plangeja el PP i que tú poses molt bé en evidència s'hauria d'aplicar, si és que s'ho prenen seriosament, a totes les matèries, tals com llatí, matemàtiques, etc... i lògicament els pares podríem dissenyar la programació de matèries i fins i tot fer-nos càrrec de l'educació sense anar a escola.

Quan el liberalisme s'aplica al català-castellà però no als notaris, elèctriques, etc... és un liberalisme interessat.

reflexions en català ha dit...

Amb aquests arguments n’hi hauria d’haver prou, però com que els espanyols sempre van amb la seva llei a la mà i ‘porque estamos en España’, cal no oblidar que el català és la llengua pròpia de Catalunya. Així ho diu l’Estatut.

Josep (sl) ha dit...

Marc o Josefina: Gràcies pel comentari. De fet és al reves, les lleis existeixen però el govern espanyol no les aplica. Ni fa que altres les apliquin, com ve explica l'Alfons López Tena al seu llibre.

Gràcies pel cometari Artur: Per ells Catalunya i els catalans són pedres per fer mal els adversaris. De la mateixa manera què el senyor Rajoy ha atacat què a Andalusia a les escoles oficials de idiomes és pugui aprendre les altres llengües de l'estat.
De la mateixa manera fa el PSOE quan no esta al govern.
De fet cal dir de l'ús interessat que fan. Permet que algú pugui exigir què els seus fills no estudiïn en català a Catalunya, per no permeten, ni tan sols són capaços de visualitzar, que algú a la Rioja pugui de Demanar que els seus fills estudiïn en Català o Euskera.

Josep (sl) ha dit...

Me refereixo com a llengua vehicular de l'ensenyament.

Moré ha dit...

Tota la raó del Món!