dimecres, 7 de gener del 2009

ESPANYA, EL GRAN FRAU

Des de fora
ESPANYA, EL GRAN FRAU
"Quan ens adonarem que ens cal la nostra sobirania? Per si encara no ho tenen clar, la propera vegada que condueixin a prop de la Plaça de les Glòries i vegin la Torre Agbar, intentin imaginar 1500 gratacels il•luminats amb la bandera espanyola"
Agustí Bordas
Es veu que el món sencer està escandalitzat pel gran frau financer causat per Bernard Madoff. Segons tots els comentaristes nord-americans, l’import de l’estafa sobrepassa els 50 miliards de dòlars, a canvi d’avui, uns 36 miliards d’euros.

Quan hom empra xifres tan elevades, és fàcil que perdi el sentit del volum financer en qüestió. Per entendre’ns millor, podríem dir que 36 miliards d’euros equivalen a 277 torres Agbar (que va tenir un cost unitari de 130 milions d’euros). Efectivament, costa imaginar que un lladregot de Wall Street hagi pogut estafar prou diners com per construir 277 gratacels en forma de cogombre.

Utilitzant la calculadora del dèficit fiscal de la Fundació Catalunya Oberta, podem determinar que l’espoli fiscal català entre novembre de 2006 i desembre de 2008, equival, precisament, a una mica més de 36 miliards d’euros. És a dir, en tan sols dos anys i dos mesos, l’Estat espanyol ens roba l’equivalent a 277 torres Agbar.

Mentre permetem al PSC, la federació del PSOE a Catalunya, la continuació d’aquesta injustícia, a Andalusia acusen Catalunya de ser “insolidària”. A més, permetem que des de Madrid es qüestioni la nostra política cultural, es prohibeixi la nostra llengua al Congrés dels Diputats, s’ignori el nostre Estatut i es perpetuï el monopoli aeroportuari d’AENA.

Quan ens adonarem que ens cal la nostra sobirania? Per si encara no ho tenen clar, la propera vegada que condueixin a prop de la Plaça de les Glòries i vegin la Torre Agbar, intentin imaginar 1500 gratacels il•luminats amb la bandera espanyola; aquest nombre equival a l’espoli fiscal català dels darrers vint anys, d’uns 200 miliards d’euros, i permetria construir un gratacels cada kilòmetre, entre Barcelona i Berlin.

Amb la perspectiva suficient, sembla evident que Madoff és, només, un pobre aprenent dels espanyols.

8 comentaris:

Albert Puñet ha dit...

Senyor!

Com et trobes? ^_^

Bon any!!

Josep (sl) ha dit...

Engripat.

Josep (sl) ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
L'home del sac ha dit...

Molt i molt bo nen!!!

Josep (sl) ha dit...

No és meu. Es de la secció opinió del singular digital.

Agustí Bordas i Cuscó és conseller de politiques del Govern Federal Canadenc
Agusti.bordas@hotmail.com

Guillem Casas ha dit...

Ben trobat si més no! La veritat és que ser català i no voler la independència de Catalunya és ser un profund idiota.

Efrem ha dit...

Coi, em costa de creure que siguin tants quartos els que se'n van i realment no tornen. Però sabent la trajectòria espanyola, no ens hauriem d'estranyar de res dels espanyols que pugui estar relacionat amb tècniques de saqueig. Com podem veure, dominen l'art del saqueig com ningú més. Tants anys de pràctica...

I, en les seves paraules, nosaltres els catalans, no és que siguem tontos, tenim una certa intel·ligència; el problema és que som "bobos".

Salut

Josep (sl) ha dit...

De fet des de una visió racional no em bé cap motiu fora de l'àmbit futbolístic per no defensar la secessió.
Altres motius que hi han si parleu dades serioses en mà amb un nacionalista espanyol o un no independentista per mirar de defensar la unió tampoc són o no n'he trobat de racionals: O són catastrofistes o sentimentals.

Els nacionalisme castellà prova de assimilar les altres realitats nacionals, ara de manera menys evident que en el passat, via l'assimilació. I espol·li es justifica sempre per defensa del bé comú dels espanyols, pel que es veu alhora de pagar no ens en consideren i troben contraposats els 2 projectes nacionals.