dimecres, 18 de març del 2009

Qui governa?

opinió

JORDI CABRÉ.

Sembla mentida. Tan a prop que teníem la resposta, i no la vèiem. Fa mesos (i anys) que ens preguntem la raó per la qual el país no funciona, la raó d'aquest estancament general, d'aquest desànim i aquesta incapacitat de resposta. El president de la Generalitat i els seus socis de govern ens ho indicaven però nosaltres no en fèiem cas. La culpa de l'actual manca de finançament de la Generalitat és d'Artur Mas. Es veu que l'any 2001, com a conseller d'Economia, el senyor Mas va signar un acord amb el govern espanyol que incrementava els recursos de la Generalitat i que, pel que sembla, els va doblar. Però com que això ha resultat ser insuficient, no es pot amagar la culpabilitat clamorosa: si no hi ha un bon acord amb Zapatero sobre aquesta qüestió, sens dubte la culpa serà de Mas.

És secundari que la competència per negociar sigui del govern de la Generalitat. I també és irrellevant que el principal partit del govern contribuís activament a retallar el nostre actual text estatutari. Com que va ser Mas qui es va fer la foto amb Zapatero, i abans se l'havia feta amb el PP, ara qualsevol esforç és inútil. No hi té res a veure la incapacitat de pressió dels socialistes, tant ara (quan els 25 disputats es van negar a bloquejar la llei de pressupostos) com abans (quan van restar absents en la defensa del text original de l'Estatut del 30 de setembre). Ni tampoc hi té res a veure la capacitat (és un dir) de pressió que pugui tenir ERC sobre l'actual govern, la qual pressió de moment només serveix (diuen) per allargar això que anomenen negociació. Res d'això no té res a veure amb la culpabilitat d'Artur Mas, que és qui ens hauria de treure les castanyes del foc, tant en aquest assumpte com en el dels trens de rodalies, la sequera, les llistes d'espera als hospitals o bé la destrucció de llocs de treball a Catalunya. Respongui, senyor Mas. Què ens ha de dir, de tot això? Perquè el que està clar és que qui ho ha de resoldre és vostè, i cap altre.

La solució sembla clara: moció de censura contra Artur Mas i també contra CiU, que al capdavall és el partit que li dóna el suport còmplice. Traguem al senyor Mas la distinció de cap de l'oposició i, pel que fa al seu partit, elaborem una llei electoral que el prohibeixi o el minimitzi perquè no tornin a espatllar la immensa feina que es fa actualment. Moció de censura contra l'oposició, i fem que l'oposició la facin els socis petits del govern. Com? Que ja en fan? Però, aleshores, qui governa?



Aparegut a Vilaweb.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Amb això del Tripartit només ens queda estirar la cadena i avall.

Josep (sl) ha dit...

El tripartit ara mateix preocupa molt als seus impulsors sobretot al PSC, ja s'oloren la descomposició dels seus socis i tenen intenció de canibalizar-los amb esperança de sumar.