dissabte, 11 d’abril del 2009

La fí del Tunel (de la discordia)

Per fi s'ha inaugurat l'obra que va dinamitar el primer Govern Tripartit, inclús abans del viatge a Perpinyà, i va fer que és fes les la primera de les grans picabaralles entre socis del Govern, posicionats a favor i en contra de l'obra. com vull què us feu la vostra pròpia opinió us penjo una entrevista a 3 persones amb diferents punts de vista.

El resultat d'aquesta obra s'en ha parlat molt i sobretot dels seus costos sobretot ambientals, que té qualsevol actuació en el territori, i aquest cost mediambiental sol ser la principal raó per justificar la oposició al projecte.
Avui hi ha a casa nostra sobretot a l'esquerra ultraconservadora. Que orfé de projecte polític transformador de la societat després de l'esfondrament de la URSS va trobar una nova causa en el mediambient. Enarborant com a projecte una cultura del no. Molts cops justa i racional i d'altres del tot irracional del no per el no.

Ho poden vendré i ho saben vendre molt bé el no a determinades infraestructures. A ningú li agrada que li construeixin una línia d'alta tensió al costat de casa. Si de cas el què mai expliquen és el cost d'oportunitat; que des de l'oposició a aquests projectes no és planteja mai, quin cost té no fer res?

Però i els beneficis? Tota obra pública què és fa té com a objectiu crear un benefici per al territori a llarg termini, en aquest cas aquesta via va ser plantejada pel Govern del president Pujol (CiU) el 1998 amb l'objectiu local de Comunicar Vic i Olot i global de comunicar Vic amb Figueres i la Frontera Francesa.
Resultant aquest en un benefici de reduir els temps de trajecte en 30 minuts i el recorregut en 19 kms. I sobretot ha ajuntat dos territoris històricament mal comunicats.

Desgraciadament les picabaralles del Govern han reduït el pes del projecte, han allargat l'obra i han incrementat el cost de 187 m€ pressupostats a 300 m€.

I em sembla bé que és parli de respecte al medi ambient i ningú nega que un paisatge ben gestionat és també font de riquesa, però perquè sigui font de riquesa ha d'estar ben comunicat per a poder atreure visitants i no aïllat. Però seria un error subordinar la imprescindible protecció d'aquest medi ambient sobre el benestar de les persones i les seves possibilitats de desenvolupament econòmic i social.
Igualment el progrés tècnic ha dut a un menor cost ambiental de l'obra pública i no és el mateix l'impacte de fer l'obra avui de fa trenta anys.

Com diu en Ramon Tremosa Catalunya té al seu davant un futur brillant i hi han oportunitats que no s'han de deixar escapar.

8 comentaris:

Pep de Salou ha dit...

Deixa't de túnels i parla'ns de la moció de censura a l'Ajuntament del teu poble! Això sí que és divertit!

Pep

Josep (sl) ha dit...

Les infraestructures són importants pel futur d'un país. per tant val la pena parlar-hi.

Bé, responent a la teva pregunta. No he parlat de la moció perquè m'he passat la Setmana Santa treballant i desconnectat.

Però ja què preguntes, aquesta moció és una elecció entre dos mals i després de parlar amb gent a favor i en contra, ja m'he posicionat i donaré la meva opinió en el CEL i entendreu què és confidencial.

Adrià Izard ha dit...

Les infrastuctures són imprescindibles per el futur i el present. Ara si quan inagures una carretera/tunel/pont... ja has d'estar parlant de desdoblar-la o ampliar-la és que les coses no s'han fet bé. La idea era molt bona (CIU) final de l'execució (tripartit) no tan bona.

Josep (sl) ha dit...

sí, tu ja vas parlat del projecte ferroviari Europeu.

Anònim ha dit...

Bones

Perdona per la desvirtuació, pq el que escric no té res a veure amb el teu article.

He vist que tens un enllaç a la web dels 10Mil a Brussel.les. No sé si has anat seguint el tema. Ara estem intentant organitzar un referèndum d'autodeterminació, fent ús d'una ILP.

Actualment ens trobem als inicis dels tràmits, s'està constituint la comissió promotora. Està tenint força èxit. Si es pot presentar una ILP amb 4 persones, i les més nombroses que s´han presentat ho han fet amb 100-200, en aquestes ja en som 9.000.

Després vindrà la recollida de signatures, que serà d'un mínim de 50.000. La xifra s'aconseguirà amb facilitat, però estem mirant d'organitzarnos per recollir-ne moltes més.

Actualment, mentre no es presenti ni s'aprovin els tràmits de la ILP estem mirant d'establir una estructura per després fer la recollida. Jo també soc de Salou, i m'agradaria saber si podem contar amb tu per donar-nos un cop de mà. Si és així, si-us-plau, envia'm un mail a marietadel@yahoo.com i així estarem en contacte.


Cuida't


PS: Sé que aquest post desvirtua molt el tema, així que si el vols esborrar, cap problema.

Josep (sl) ha dit...

Marieta no pateixis, no tinc el costum de esborrar comentaris si no inclouen insults. Ja contactaré amb tu.

Pepet de Salou. Ara ja puc donar-te el meu posicionament, com et vaig dir que dimecres nit ho fària desprès del acte de CDC de Salou.

En aquest cas la tria és entre 2 mals i prefereixo al què tenim, perquè ens permet tenir el cap ben alt i conservar tan la dignitat com la coherència.

Parlant clar, estic rotundament en contra de la moció: És il·lògica completament, no s'aguanta la seva forma i el seu contingut i com a "pacte" és contraproduent.
Jo hauria mantingut el pacte i aquesta opinió és extensible al comite i l'assamble local.

Alhora també estic en contra de la crispació interessada (dels que aniran a l'atur) què s'ha aixecat aquests dies; el fanatisme no és exclusiu d'una banda.

Pep de Salou ha dit...

Hola,

T'equivoques de bàndol. Hauries de donar suport a la moció. Entre una estratègia i pacte de la direcció de Barcelona i una estratègia local dirigida des de l'ombra per obscurs interessos urbanístics i hotelers, cal triar la que és més honesta i més pensada en el bé del país.

El comitè local va errat. Està encara hipnotitzat pel fet que hi hauria haugut un Alcalde de CiU. Però el que no sap és què el PSC és qui treia més bon partit d'aquest pacte. Les expectatives de quedar primers a les eleccions del 2011 després d'aquest pacte són pures cabòries. El 50 % de l'espai convergent ha estat ocupat 20 anys per la FUPS. La fusió d'ambdues forces després de presentar-se les eleccions del 2011 en una llista única ésla forma més segura de recuperar-lo. Anar contra aquesta estratègia és fer-li el joc al PSC, a UDC i a Pellicé, que és de CDC com podria ser d'UDC o d'una llista independent: opcions que va considerar abans de fer-se convergent.

Pensa-t'ho. Encara ets a temps.

Josep (sl) ha dit...

No són bàndols, són opcions diferenciades a Salou durant massa temps s'han fet fronts enfrontats.
CiU ja va apostar en les últimes eleccions per ser i fer el canvi a Salou i va ser coherent.

Crec que la suma de CiU i FUPS pot donar resultats contraproduents als 2 partits i tu ho has dit si FUPS ocupa el 50% del vot convergent això són 900 vots i dels 2200 de FUPS, els altres 1300 no serien convergents i a més molts molt reticents al nacionalisme català (PP i PSOE). En Ferran ho sabia i per això va dir no tants cops a anar junts.

Crec que aquest pacte igualment beneficia als socialistes.
Els socialistes ja s'han beneficiat prou de l'ajuntament. Almenys els seus parents, amics, coneguts i saludats.

Alhora molta gent de CiU esta incomoda a anar amb FUPS, avui per avui després del últims escàndols urbanístics. Jo preferia dos llistes separades i després de les eleccions ja es farien pactes.