dimarts, 1 de gener del 2008

El vot de la Por

Foto: El periodico

villatoro rodona

Vicenç Villatoro

El vot de la por

No és fàcil fer la campanya dels socialistes a Catalunya per a les pròximes eleccions, però els seus excel•lents estrategs han trobat un bon fil conductor. Com que no és possible vendre a Catalunya la credibilitat de ZP –enfonsada per l’Apoyaré el Estatuto que salga del Pasrlament de Catalunya- ni lluir les bondats de la pròpia gestió mentre la Maleni estigui al govern i als cartells electorals, han tornat als clàssics. Es tracta de plantejar les eleccions com un xoc entre dretes i esquerres i aprofitar la por al PP. És l’escenari que més els convé. No parlar de gestió, no parlar de la qüestió catalana, sinó dimonitzar el PP i presentar-se com l’arcàngel dels pastorets que és capaç d’aturar-lo.

Certament, l’estratègia té un problema: a Catalunya el màxim competidor dels socialistes no és el PP, sinó CiU. La tècnica del mal menor pot mobilitzar electors propis, però no n’hi ha prou. Perquè el vot de la por funcioni s’ha d’aconseguir demostrar que el PP i CiU són ben bé el mateix, la dreta, i que en aquestes eleccions es tracta d’optar entre la dreta o l’esquerra. En una pròxima onada ja intentaran demostrar que la manera més útil de votar les esquerres és votar-los a ells, reclamant el vot útil als electors d’Esquerra o d’Iniciativa.

Ara del que es tracta és de dimonitzar el PP i de dir que CiU i PP són el mateix. Suposo que per a això han posat la seva policia del pensament a buscar indicis, com en un capítol del CSI, de la dretanitat reaccionària de CiU. Els necessiten per bastir el discurs de la por. Però em temo que aquesta policia del pensament ha actuat amb excés de zel i la primera prova que ha pogut aportar a favor de la tesis que CiU és l’extrema dreta és agafada amb pinces i no gaire oportuna: una referència minimalista dintre d’un video de campanya a una qüestió relacionada amb la immigració.

Qualsevol que hagi vist el video s’adonarà que el que fa és presentar una mena de catàleg de problemes i de preocupacions -les infrastructures, la inseguretat ciutadana, les balances fiscals- que d’altra banda són les que ens diuen totes les enquestes. Entre elles hi situa no ben bé la immigració, sinó el risc que es produeixin entre nosaltres ghettos que no participin de valors essencials d’una societat democràtica. Ho il•lustra, com fa amb tots els altres temes, amb un titular real que ens informa que un magrebí no va voler que la seva filla de set anys fes gimnàstica a l’escola. El video ens proposa que en parlem, d’això, de cara a les eleccions, com hem de parlar dels altres temes que ens preocupen. Res més.

Per tal de demostrar que CiU és l’extrema dreta camuflada s’ha dit que parlar d’això és xenofòbia, racisme, i no sé quants penjaments més. Però si a tot Europa se n’està parlant! Si en van parlar a les eleccions franceses conservadors i socialistes, si en parlen els principals intel•lectuals, si Claudio Magris hi dedica un llibre! Per què aquí no n’hem de poder parlar. No és que d’això en parlin les dretes i no en parlin les esquerres, a Europa. En parlen els responsables i no en parlen els irresponsables.

Per tant, excés de zel. Un exemple mal triat, per demostrar l’extremisme dretà de CiU. Primer, perquè està agafat amb paper de fumar. Segon, perquè bona part dels electors socialistes realment existents també pensen que d’aquestes coses se n’ha de parlar. Que els problemes s’han d’afrontar. Si dir això és racista, estan acusant de racisme a bona part del seu propi electorat. O si no, que es mirin el meu admirat baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió.

Font el singulardigital.cat





7 comentaris:

reflexions en català ha dit...

El vot de la por és l'única arma que té el PSC-PSOE, però tot s'acaba.

El vídeo del Duran em sembla lamentable quan es diu que 'la meva nena no pot fer gimnàstica'. Aquest és l'estil? Sí que anem bé...

Salut i bon any.

Josep (sl) ha dit...

No poden parlar ni de gestió, ha estat pèssima ni de la solvència del candidat. No en té.

El vídeo del PSC es llastimós, sols cal veure la senyera i altres detalls clau al comparar les diferències entre la visió catalana i castellana.

El vídeo de CiU no esta encertat en la part de l'article del to de la nena pot ser, però és un reflex de una realitat amb la què ens trobem i no ens agrada. Com a la nena a qui el pare va treure de l'escola perquè no la deixaven anar amb vel.
La resta del vídeo me sembla molt ben trobat. I cal a vegades ser políticament incorrecte per parlar de problemes i trobar solucions.

I de temes com aquests se'n esta parlant a tot Europa.

Gerard Castells ha dit...

Hola josep

je intentat contestar al teu meme el millor possible

Artur ha dit...

L'adversari polític del PSC és únicament, CiU. A Catalunya el PP és purament testimonial i únicament pot arribar a ser decissiu segons el resultat de CiU. El PSC se sap guanyador però té el mateix problema que el PP: allò que va bé a Espanya, perjudica Catalunya i a l'inrevés. Com que la política i la gestió a Catalunya han estat nefastes, l'única estratègia electoral és la por al PP i identificar CiU i PP. No queden més arguments, millor dit, no tenen ni arguments ni evidències d'haver fet res ni de que poden o volen fer res.

El PSC vol sobreviure i ho fa ara per ara gràcies a ERC.

Josep (sl) ha dit...

Hola Artur, Com sempre estàs mostrant mostrant saviesa amb els comentaris. Tens Raó va ser ERC qui va estalviar-li, a la Federació catalana del PSOE, l'any passat la major derrota electoral en els últims 12 anys. Si això d'indentificar a CiU i PP ho he llegit no fa gaire la Bego. De fet és el motiu de penjar aquest article i la caricatura.

Tranquil, Gerard el què compta és la intenció. M'agrada llegir el teu blog encarà que temps què no el comento.

Anònim ha dit...

Aquests no els cal estratègia ni res de res, passi el que passi hi ha gent que els votarà sempre, ni que el seu barri s'enfonsi, ni que es llevi dues hores abans per anar a treballar per que les rodalies no van ni que els insultin a la cara.

Josep (sl) ha dit...

La majoria de votants tenen clar el sentit del vot i cada partit té el seu votant típic. Saben a qui votar els què dubten i ballen entre formacions polítiques n'hi ha proporcionalment pocs.
Crec més en un pas a la abstenció del votant socialista típic de la corona de Barcelona, què en canvis d'intenció del vot.

Sobre el vídeo ja s'ha dit tot. Sols es clarament antipoliticament correcte i diu coses que comentes al bar de la facultat entre coneguts però molts no diuen obertament per ser temés tabú.