dissabte, 3 de gener del 2009

Calbot dedicat a TV3

Molts altres cops cop he afegit el Calbot de la FCO. sovint són breus i brillants. El d'aquest divendres ho és:


"Una ferida sense cauteritzar:
L’any 2008 va acabar malament i el 2009 comença pitjor: a Gaza hi ha piles de morts. Uns són terroristes de Hamàs; altres, persones innocents. Com era d’esperar, la premsa de l’esquerra no evolucionada ja té un previsible i únic culpable: Israel. Què faríem, a casa nostra, si ens llencessin míssils dia sí i dia també? Respondríem llençant-los confeti, potser? En aquestes versions primàries i indocumentades del que passa a l’Orient mitjà hi ha, sovint, una manifesta negació de la legitimitat de l’Estat d’Israel. Identificar les legítimes reivindicacions nacionals del poble palestí amb una visió acrítica del terrorisme islamista és una bestiesa que no ens podem permetre."

A Gaza des de 2001. Més 7000 coets i morters han estat disparats des de Gaza. I durant la treva Hamas ha atacat constantment Territori Israelià provocant una dura reacció. No pots estar tolerant indefinidament provocacions i amenaçes sense resposta. La treva mateixa sols va servir perquè una organització terrorista és rearmes i ataques el seu estat veí.

Per TV3 en canvi TV3 posa l'emfasí en fer propaganda i no mira ni intenta ser imparcial: No ven, ven més donar la imatge de com Israel mata innocents i com respon "amb duresa extrema". Pintant una historia de bons i dolents, davant un món de grisos. Per cert els propis estats àrabs aquest cop no donen suport a Hamas. Al que veuen com una eina més de l'Iran en la seva "proxy war"* particular contra l'Estat d'Israel.

PD: He afegit com a comentari el significat de guerra Proxy o subsidiaria amb la definició de la wiki.

5 comentaris:

L'home del sac ha dit...

Tot depèn de com es miri. Potser els de Hamàs que disparen a Israel són terroristes, però potser són terroristes els jueus que han ocupat aquelles terres.
Si nosaltres fóssim palestins segur que també pensaríem que els jueus són un enemic que cal llençar al mar i recuperar el nostre país.
I a banda d'això, fins i tot la part del territori que toca als palestins ha estat ocupada i colonitzada... Si Israel tingués un mínim de bona voluntat, Cisjordània avui estaria desocupada i hi hauria un estat palestí, però això no passa, sinó més aviat el contrari...
Jo crec que el que passa ara a Gaza és només a causa de les properes eleccions a Israel i res més...

Irene Adler ha dit...

Bon post
AM ISRAEL JAI

Josep (sl) ha dit...

Israel ja va desmantelar les colònies primer al Sinaí quan el va retornar a Egipte, també a Gaza.

La opció de llençar al rival al mar esta descartada i la solució és dos estats ara bé cal una pau primer.

El què passa a Gaza és degut als continus atacs amb coets i morters fets per Hamas que mai ha reconegut cap pau amb ningú. Ja hi ha un acord de pau del 1994 a Oslo i un del 2000 en què Fatah és va tirar enrera a l'últim moment.

Un indígena ha dit...

Bon post.

Josep (sl) ha dit...

La guerra subsidiaria o guerra por proxy es un tipo de guerra que se produce cuando dos o más potencias utilizan a terceros como sustitutos, en vez de enfrentarse directamente.

Aunque las superpotencias han utilizado a veces países enteros como subsidiarios, normalmente se prefiere utilizar a guerrillas, mercenarios, grupos terroristas, saboteadores o espías para golpear al oponente indirectamente. El objetivo es dañar, dislocar o debilitar a la otra potencia sin ir a un conflicto abierto.

Con frecuencia, las guerras subsidiarias se libran el en contexto de conflictos violentos o soterrados a gran escala. Rara vez es posible librar una guerra subsidiaria pura, pues los bandos utilizados tienen sus propios intereses, algunos de los cuales divergen de los intereses de los patrones.

Entre las guerras que se considera que han tenido un componente de subsidiariedad importante se hallan la Guerra Civil Española, la Guerra Civil Griega, las guerras de Corea, Vietnam o Afganistán, la Guerra Civil del Líbano, la Guerra de Angola, la Guerra Indo-Pakistaní, la Guerra de Iraq, la Guerra de Osetia del Sur y la 2a Guerra del Libano.

Obtenido de "http://es.wikipedia.org/wiki/Guerra_subsidiaria"