divendres, 6 de febrer del 2009

Gestor Montilla.



Els què seguiu el meu blog sabeu que sovint critico la la acció del govern i les qüestions relacionades amb la despesa pública quan la trobo injustificada.

Fa poc CiU a través del seu portaveu Oriol Pujol va denunciar l'increment desproporcionat del nombre de funcionaris de la Generalitat. Des de que Montilla és president segons el País. I dels 55.000 nous funcionaris sols una petita part, què no he sumat però no crec que arribi al 5%, consisteix en personal de l'àmbit de les funcions en què tant socialdemocrates com liberals coincidim que ha d'oferir l'Estat.

Aquest increment implica què la despesa de la Generalitat en administració i despesa corrent és de aprop del 50,1%, és a dir, per primer cop la despesa pública supera la inversió pública. Desprès del increment del 42% de les despeses de personal.

Això és terriblement greu després de observar com el govern ha fet crides a una austeritat, que no compleix, per fer front a una crisi que ha delmat greument les finances de la Generalitat. Quan els ingressos cauen i és conegut i el dèficit de la Generalitat s'incrementa. No te cap sentit incrementar el personal públic un 12% durant el 2008.

Sigui quin sigui el President de la Generalitat el 2010. Comptant que la crisi no obligui a unes eleccions anticipades. És trobarà amb una Generalitat en un estat caòtic i una estructura inflada per sobre les seves necessitats. "Gestió, Gestió, Gestió" deia el PSC en campanya electoral. Ara amb més de dos anys de legislatura. A l'hora de fer balanç, aquesta "Gestió" fa aigües.

Dubtes:
1- Per què el personal de la Generalitat ha crescut gairebé un 33% en tan sols 3 anys? Era una despesa necessària i és podia justificar, degut a un traspas de competències o increment de la població o alguna causa que l'expliques? La veritat si existeix jo no la conec ni veig. De 165.033 a 219.400.

2- Sí el propi President de la Generalitat és queixa que els avanços de l'autogovern han estat "0". Per què són necessaris aquests funcionaris? Els què estaven abans donaven i donen un servei força bo.

3- Aquí va el meu; J'Acusse. Pot ser sigui practicar el neocaciquisme al estil Extremeny o Andalús. Per assegurar per vida un grapats de vots per als partits membres del Tripartit?

4- Aquest increment de personal ha tingut el següent resultat en le finaces de la Generalitat: La despesa en sous i salaris s'ha passat de una despesa de 6.670 m€ el 2006 a 9.474 m€ el 2009. Per tant l'increment és de 2.804 m€, poca broma.

5-La Cambra de Comerç demanava un increment de 3.800 m€ en el pressupost de la Generalitat amb el nou finançament, el números de pacte conegut com a Mas-Zp havien de sumar 5.600. Bé de assolir-se aquests suposats 3.800 m€, 2.804 Ja s'haurien dilapidat en sous i de personal i sols en quedarien uns 996m€ per a inversió. I és més si s'hagués assolit la xifra integra de 5.600 m€ la mitat s'hauria destinar a pagar a personal de la Generalitat.

6-No obstant, si el govern acaba acceptant els 1.500 m€ pels quals es suposa que acceptarà el govern Montilla, la xifra final neta seria -1.304 m€ és a dir la Generalitat encarà tindria menys diners reals que el 2006 per fer inversió pública. El trist resultat serà que amb el nou Estatut després de 5 anys d'estires i arronses, encara haurem perdut diners reals.

Després de tot l'exposat; afirmo que el President Montilla és un gestor pèssim i dic pèssim per no dir nefast a nivell econòmic. En una empresa privada els accionistes ja l'haurien cessat. I si a més sumem la Cabina dels Germans Marx que ha semblat el Govern els últims anys. Tot i què a priori sembles pel seu perfil que opositors ens avorriríem i no trobarien cap raó per a fiscalitzar la tasca de Govern. La inestabilitat crònica dels tripartits ha continuat amb les crisis internes de govern ja habituals.

Difícilment podria obtenir cap aprovat per la seva tasca i fàcilment pot quedar com el pitjor dels presidents de la Generalitat restaurada.

5 comentaris:

L'home del sac ha dit...

Em penso que votaré a qui proposi una despesa racional i baixar impostos...

Josep (sl) ha dit...

Jo vaig arribar a la mateixa conclusió el 2006.

reflexions en català ha dit...

I no és solament la despesa de la clientela que els tres partits han de fidelitzar, sinó també els maleïts informes de 200.000 euros que s'encarreguen a dojo.

Josep (sl) ha dit...

Sí els informes que dius, són 31,92 m€. En informes de menys de 12.000€. 12.000€ és la xifra a partir de la qual s'han de fer a concurs.

Josep (sl) ha dit...

No ho he escrit però me'n he adonat quan m'ho ha comentat un amic. si els sous han crescut més què el nombre de contratacions també és degut a l'increment de alts carrecs. Quan les hi han contractacions generalment passa el contrari; perquè els treballadors ja existents sovint tenen sous majors; ja sigui per categoria i antigüitat.